Nauka

Teslina bista na Menhetnu

BEOGRAD/NJUJORK- Bista Nikole Tesle biće svečano otkrivena sutra u Hotelu "Njujorker" na Menhetnu, gdje je Tesla živio i umro prije 72 godine.

Teslina bista, rad akademskog vajara Bojana Mikulića, nalazi se u centralnom lobiju hotela, a istog dana biće održana i Tesla Konferencija, s ciljem da veliki naučnik uđe u školski program SAD - prenijeli su beogradski mediji. 

Otkrivanje biste, konferenciju i gala večeru organizuju predsjednik Tesline naučne fondacije Nikola Lončar, generalni konzul Srbije u NJujorku Mirjana Živković sa saradnicima, otac Đokan Majstorović iz Crkve svetog Save u Njujorku i drugi poštovaoci djela velikog naučnika. 

Lončar je ranije rekao da će u programu učestvovati oko 30 eksperata iz ove oblasti i da je taj program nešto najvažnije što dijaspora može i treba da uradi za Teslu. 

"Bez Tesle u školama širom Amerike svet nikada neće saznati pravu istinu - šta je Tesla uradio za čovečanstvo", rekao je Lončar. 
On je dodao da je Fondacija dosad poklonila Tesline biste Ambasadi SAD u Beogradu, gradovima Leskovcu i Banjaluci, Frenklin Institutu u Filadelfiji i gradu Rahvej u državi Nju DŽersi. 

Tesla je živio u Hotelu "Njujorker" od 1933. godine do smrti, na Božić 7. januara 1943. godine.

izvor Agencije

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog