Zanimljivosti

U Škotskoj otkriven delfin iz doba Jure

Škotska ima svog praistorijskog pomorskog reptila ali nije riječ o Nesi, mitskom čudovištu iz Loh Nesa.

Naučnici su saopštili da su istražili fosilne ostatke pomorskog reptila nalik delfinu na škotskom ostrvu Skaj. Životinja je živela prije 170 miliona godina i bila je duga 4,3 metra, piše Rojters. 

Stvorenje nazvano "Dearcmhara shawcroshi" pripada grupi ihtiosaurusa koji su bili dominantni vodeni reptili u vrijeme kada su dinosaurusi vladali svetom. Ihtiosaurusi su živjeli 150 miliona godina prije nego što su nestali prije oko 95 miliona godina. 

Reptil je živio u toplim, plitkim morima tokom jure, hraneći se ribom. Ostaci su nepotpuni ali oblik kostiju na prednjim perajima pokazuje da je, iako srednje veličine, bio izuzetno jak i brz plivač, kažu naučnici. 

"Iz Škotske je i to je prvi, isključivo škotski vodeni reptil koji je otkriven i proučen", naveo je paleontolog Stiv Brusati sa Univerziteta u Edinburgu u studiji objavljenoj u listu "Scottish Journal of Geology". 

"Mnogi drugi fosili pomorskih reptila pronađeni su u Škotskoj, ali je većina nestala u privatnim kolekcijama ili je prodata. Ovaj uzorak konačno razbija taj ciklus: pronašao ga je privatni kolekcionar koji je uradio sjajnu stvar - poklonio ga je muzeju i sarađivao sa naučnicima." 

Amaterski lovac na fosile Brajan Šovkros pronašao je fosile na plaži na ostrvu Skaj 1959. i poklonio ih devedesetih glazgovskom Muzeju lova. 

Stvorenje je dobilo ime "dearcmhara" (izgovara se džark vara) po galskom izrazu za "vodenog guštera" i Šokvrosu kome su naučnici željeli da odaju priznanje. 

Otkriće reptila baca novo svjetlo na period Jure koji se smatra crnom rupom kada je riječ o fosilima pomorskih reptila i Škotska je jedna od rijetkih zemalja koja ima fosile iz tog perioda. 

Drugi fosili ukazuju na to da je "vodeni gušter" živio sa drugim vodenim reptilima poput plesiosaurusa a čuvena, neuhvatljiva Nesi, mitsko čudovište iz jezera Nes, najčešće se opisuje kao plesiosaur, sa dugim vratom i perajima poput vesla.

izvor: B92

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog