EU integracije BiH

Finansijskim sredstvima EU sanirano 1.000 privatnih domova

Proteklog vikenda je u okviru EU Programa za oporavak od poplava završena sanacija 1.000 privatnih domova u područjima pogođenim poplavama u Bosni i Hercegovini.

Zaključno s današnjim danom, sanirano je ukupno 1.014 stambenih jedinica u okviru prve faze sanacije stambenog fonda, čiji je cilj bio pomoći najugroženijim žrtvama poplava da se vrate u svoje domove. Prva faza je obuhvatila porodice u kolektivnim centrima,  porodice koje žive ispod granice siromaštva, starije osobe, kao i osobe s poteškoćama u razvoju. 

„Ova finansijska sredstva dio su obećanja Evropske unije sa donatorske konferencije održane prošle godine. Ova važna prekretnica označava kraj prve faze u sanaciji stambenog fonda u okviru EU programa. Prva faza je obuhvatila one kojima je naša pomoć bila najpotrebnija i drago nam je da smo omogućili povratak domovima za više od 3.500 ljudi. To je donijelo značajne promjene u njihove živote i sjajno je započeti novu godinu sa ovako dobrim vijestima”, ističe Andy McGuffie, portparol Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU.

Sanacija stambenog fonda u okviru EU programa počela je sredinom septembra 2014., s prvobitnim ciljem da se do kraja godine sanira 600 domova. Međutim, dinamika radova je tokom jeseni ubrzana, jer je postalo jasno da je najugroženijim porodicama potrebna pomoć u sanaciji prije zime. U mnogim slučajevima, proces sanacije je uslijed obimnih šteta prouzročenih poplavama bio daleko od jednostavnog. Prije svega, trebalo je potpuno isušiti i renovirati zidove; postaviti nove podne obloge, kao i unutrašnju i vanjsku stolariju; sanirati krovove i fasade u cilju zaštite stambenih jedinica od kiše i snježnih padavina. U okviru Programa, angažovan je veliki broj građevinskih kompanija za izvođenje sanacionih radova u poplavljenim područjima.  

Sveobuhvatni cilj EU Programa za oporavak od poplava je sanacija do 4.000 stambenih jedinica oštećenih u poplavama, odnosno direktna pomoć u povratku svojim domovima za oko 14.000 osoba. 

 Pored već saniranih 1.000 domova, odabir dodatnih 3.000 se trenutno obavlja na osnovu prijava pristiglih u toku dva javna poziva objavljena krajem 2014. godine. Proces odabira i verifikacije je završen za gotovo 1.000 jedinica, dok je proces odabira dodatnih 2.000 korisnika u toku. Tenderska procedura za odabir izvođača radova za sanaciju odabranih 1.000 jedinica će biti pokrenuta uskoro - sa fokusom na opštine Banja Luku, Bijeljinu, Šamac, Doboj, Maglaj, Orašje, Odžak, Tuzlu i Domaljevac, među ostalim.

„Proces odabira i verifikacije je osmišljen kako bi osigurao transparentnost i puno poštivanje kriterija za odabir kao i da se izbjegne preklapanje sa ostalim donatorskim aktivnostima. Zato mi blisko sarađujemo sa relevantnim predstavnicima lokalnih vlasti i tako ćemo nastaviti do kraja procesa”, kaže Edis Arifagić, programski menadžer EU Programa za oporavak od poplava iz UNDP-a. 

EU Program za oporavak od poplava je pokrenut s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava. Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica. Vrijednost cjelokupnog Programa je 43.52 miliona eura, od čega je 42.24 miliona osigurala Evropska unija. 

Ova pomoć dio je finansijskih sredstava koje je Evropska unija obećala na donatorskoj konferenciji u Briselu održanoj u julu 2014. godine. Aktivnosti su usmjerene na sanaciju do 4.000 stambenih jedinica za oko 14.000 građana, ustanove koje pružaju javne usluge i infrastrukturu (uključujući škole, medicinske ustanove, objekte za vodosnabdijevanje i kanalizaciju, manje puteve i mostove) na 50 lokacija, kao i na pružanje pomoći u zadržavanju i generiranju oko 2.000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama. 

Odabir korisnika se zasniva na Procjeni potreba za oporavkom, javnim pozivima i saradnji sa lokalnim predstavnicima vlasti, sa posebnim naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva, kao što su starije osobe, porodice sa djecom i osobe s poteškoćama u razvoju. Program implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

izvor: europa.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog