Student Info

“Apostrof”: Bolje obrazovanje, Bolja Republika Srpska

U sinoć emitovanoj emisiji "Apostrof" na Alternativnoj televiziji govorilo se o visokom obrazovanju. Da li su visokom obrazovanju neophodne reforme? Da li hiperinflacija diploma smanjuje kvalitet obrazovanog kadra? Kako privatni univerziteti utiču na kvalitet obrazovanja? Da li nas je pogrešna primjena Bolonjske deklaracije odvela u pogrešnom pravcu? Neka su od pitanja o kojima se raspravljalo.

Ministar Malešević: “Nije sve tako crno”

Na početku svog prvog izlaganja Malešević je istakao da je na poziciji ministra tek 16 dana, te da je zadovoljan stanjem u visokom obrazovanju. “Nije sve crno. Stanje u obrazovanju u Republici Srpskoj je zadovoljavajuće, i nije lošije nego u regionu.” Nešto kasnije, moglo se čuti prizivanje reformi i izmjena Zakona o visokom obrazovanju, sa čim su se svi složili.  Zaključio je da se u Republici Srpskoj Bolonjska deklaracija primjenjuje pogrešno, i da to treba da se reformiše. Ministar je najavio donošenje strategije o obrazovanju u narednom periodu.

Obradović: “Nije zadovoljavajuće!”

Učešće predsjednika Unije studenata Republike Srpske, Borivoja Obradovića je tokom emisije stavljeno na marginu. To ga nije omelo da jasno iznese studentski stav da obrazovanje nije na zadovoljavajućem nivou. Kao najveći problem iznio je praktično neusklađivanje nastave sa poslovnom zajednicom. “Stanje nije zadovoljavajuće. Nakon završenog fakulteta student treba da bude osposobljen za posao, a mi nemamo tu praksu. Neophodno je praktični dio nastave uskladiti sa poslovnom zajednicom.” Da li će ova konstatacija predstavnika studenata ostati konstatacija ili će prerasti u nešto više, ostaje da vidimo.

Radoslav Grujić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu je bio manje konkretan. On smatra da se reforme u obrazovanju ne sprovode revolucijom, već evolucijom, te da zakon treba mijenjati.

Govorio je i dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci Darko Knežević. On je rekao da će, ako obrazovanje profunkcioniše, vjerovatno profunkcionisati i druge stvari u ovom društvu. Kao konkretan problem navodi centralizaciju finansija na Univerzitetu u Banjoj Luci, te konstatuje da liberalizacija obrazovnog sistema nije donijela kvalitetniji kadar.

Uremović: Bez privatnih univerziteta nema konkurencije

Darko Uremović, predsjednik upravnog odbora Univerziteta Apeiron, smatra da ne postoji dovoljan broj doktora nauka. Kao prednost privatnog u odnosu na javni univerzitet navodi nepostojanje tzv. “prikrivenog troška” koji je karakteristika javnih univerziteta. Taj pojam se odnosi na plaćanje udžbenika i slične studentske troškove. “Privatni univerziteti jesu konkurencija javnim. Mora se poraditi na transparentnosti i kvalitetu. U cijenu naše školarine ulaze i udžbenici i ostali troškovi, što nije slučaj sa školarinama na javnim univerzitetima.”

Ostaje nam da sačekamo da li će pozivi i konstatacije prerasti u nešto više. Svakako da su obrazovanju potrebne korjenite reforme, odnosno akcija, a ne samo prazna priča ljudi koji obrazovanje drže u svojim rukama. Možda ovo bude prvi put kada je iz priče proizašlo nešto više, bar što se tiče obrazovanja u Republici Srpskoj.

Pogledajte cijelu emisiju.

autor Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog