Republika Srpska

Penzioneri ostaju bez besplatne participacije

Prema budžetu grada Banja Luka za ovu godinu u okviru Odjeljenja za društvene djelatnosti za pomenute namjene planirano je 50.000 KM, što je tri puta manje nego lani.

Kako su objasnili u ovom odjeljenju, izdvajanje novca za participaciju penzionerima do 65 godina nije zakonska obaveza grada.

Imajući u vidu lošu finansijsku situaciju penzionera, grad je u proteklih devet godina izdvajao određeni novac za usluge pružene na primarnom nivou zdravstvene zaštite, ali zbog ovogodišnjeg smanjenja budžeta novac je smanjen - objasnio je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Radenko Đurica. On je dodao da je lani u te svrhe izdvojeno 170.000 maraka, što nije dovoljno za plaćanje svih usluga pruženih na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Iz Doma zdravlja su rekli da će penzioneri do 65 godina samo imati plaćenu participaciju za usluge u porodičnoj medicini.

Iako plaćanje participacije pomenutoj kategoriji građana za laboratorijske, radiološke, stomatološke i druge usluge nije obaveza grada, svake godine budžetom se izdvajala određena suma novca, međutim u ovoj godini taj iznos je mnogo manji - rekli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Najstarija kategorija stanovništva u gradu na Vrbasu nije upoznata da će zdravstvene usluge, koje su do sada bile besplatne, morati plaćati.

Nisam išla doktoru u ovoj godini tako da ne znam kakav je trenutni način plaćanja participacije - kazala je penzionerka Milka Jovanović i dodala da je to dodatni udar na džep penzionera, posebno za one sa najnižom penzijom.

Ništa drugačijeg mišljenja nije ni penzioner Josip Bilić, koji kaže da posljednjih godina sve češće posjećuje ljekara.

Imam visok šećer, koji moram stalno kontrolisati, tako da sam čest posjetilac zdravstvenih ustanova. Ova odluka dodatno će opteretiti ionako nizak budžet penzionera - kazao je Bilić.

Prijedlog

Dom zdravlja dobio je prijedlog iz Gradske uprave da razmotri mogućnost da predviđeni novac za participaciju penzionera do 65 godina, u iznosu od 50.000 maraka, usmjeri na usluge doktora porodične medicine.

Lica koja boluju od određenih bolesti oslobođena su plaćanja participacije - kazali su u Domu zdravlja.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog