Zanimljivosti

Sajt TripAdvisor: Jajce kao mjesto iz raja

TripAdvisor predstavlja najveći turistički portal u svijetu, koji turistima nudi informacije o najboljim turističkim destinacijama, planiranje putovanja i rezervacije, prenosi bh. novinska agencija Patria.

A, na platformi koju mječesno posjeti gotovo 315 miliona posjetilaca iz 45 zemalja svijeta, našao se i članak o Bosni i Hercegovini. Komentatori na ovoj platformi čini se, najviše su se raspisali o Jajcu, jednom od najljepših bosanskohercegovačkih kraljevskih gradova, koji posljednjih godina sve češće zauzima najviša mjesta kada je riječ o top turističkim mjestima.

Prve četiri stvari koje, prema ovoj stranici, treba posjetiti u Jajcu su:

1. Plivska jezera 

Komentator portala ih pored sa mjestom u Raju. Navodi kako je vjerovatno dovoljno reći da je područje Jajca i Plivskih jezera bilo žarište hiljadama godina. Spomenici iz praistorije, Starog rimskog carstva susreću se u okruženju Plivskih jezera i grada Jajca. To je mjesto izuzetne ljepote, koje upravo čeka na vaše uživanje. Rijeka Pliva, iskonski čista rijeka, koja na svom ušću tvori divan vodopad...

- Jajce je bilo jedno od najpozitivnijih iznenađenja koje sam imao tokom putovanja. Pokazalo se idealnim za usporavanje i jednostavno opuštanje nakon užurbanih sedmica na cesti. Sve je bilo opuštajuće i stanovnici su veoma prijatni. Grad sam po sebi nije mnogo, ali jezera su predivna i dražesna, kako za plivanje, tako i za vožnju čamcem. Voda...

2. Vodenice 

Trebale bi biti na Listi UNESCO-a, navodi komentator na TripAdvisoru. Više od deset starih tradicionalnih vodenica, izgrađenih jedna pored druge na prosutoj vodi rijeke Plive, će postići zapanjujući efekt kod svakog posjetioca koji dođe blizu ovih dragulja naše civilizacije. Vodeni mlinovi i staze pored njih idu na nekoliko centimetara udaljenosti od iskonski zelenkaste hladne struje, pune zelenih algi, sedrenih stijena, pastrmke i vilinskih konjica. Vodenice nisu u upotrebi, proglašene su spomenikom Bosne i Hercegovine i nalaze se pod zaštitom. Da bi se mogle vidjeti ili šetati njihovim stazama ne naplaćuje se ulaznica i to je sve dostupno bez plaćanja bilo kome. Mnogo fotografa za vjenčanja se dovozi do vodenica, kako bi na ovoj lokaciji načinili  izvanredne snimke. Toplo preporučujem plivske vodenice (Mlinčiće) svakom bekpekeru, ljubitelju istorije, zaljubljeniku u kulturu i prirodu, izletniku, romantiku i fotografu.

3. Tvrđava 

Za ovo mjesto komentator kaže da se na njemu možete osjetiti istorija. Iznad svega, napominje, tu je predivni vodopad koji će vam oduzeti dah.

Za Muzej AVNOJ-a komentator navodi da je znao šta se dogodilo u zgradi muzeja 1943. godine, ali kad je ušao unutra nije bio impresioniran, ali taj osjećaj nije trajao dugo.

- Osjećaj je bio kao šetnja po napuštenoj opštinskoj zgradi. Zatim je kustos otvorio vrata glavne muzejske postavke i bio sam zapanjen. Priča o povratku u prošlost. Osjećaj istorije i događaja je skoro zagušujući. Glavna prostorija je zauzeta redovima stolica okrenutim prema bini; u prvom redu je fotelja prilično kućnog izgleda. Tu je sjedio taj Čovjek (misli se na Jospa Broza Tita)! Po cijeloj prostoriji su male izložbe sa panoima za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju i Sloveniju – svaka zemlja priča svoje vlastito iskustvo tokom II. Svjetskog rata i godinama koje su dovele do odluka AVNOJ-a. Naglasak je najviše na anti-fašističkom pokretu. Kao politički istoričar bio sam u raju – zaključuje komentator na TripAdvisor.

4. Katakombe 

Komentator na TripAdvisor navodi da su Katakombe predivna, istorijska građevina uklesana u stijenu, još u 14. vijeku.

- Ulaznica je 2 KM, vrijedi posjetiti... mladić na ulazu će vas provesti kroz objekat i ispričati vam istoriju „Katakombi“, veoma je obrazovan i može da odgovori na sva vaša pitanja o istoriji Jajca – navodi se u komentaru o Katakombama u Jajcu.

Osim opisa top atrakcija Jajca, na stranici možete pogledati utiske turista vezanih za smještajne objekte u Jajcu, te nekoliko ugostiteljskih objekata koje turisti najčešće posjećuju kada dođu u Jajce. Komentari su, jasno je, itekako pozitivni, piše NAP.

izvor: NAP

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog