Student Info

Poziv studentima: Model međunarodnog krivičnog suda

Model Međunarodnog krivičnog suda je simulaciona sesija namijenjena studentima pravnih fakulteta i fakulteta političkih nauka iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, koja će se održati u Sarajevu od 25.02. do 01.03.2015. godine.

Na svakoj sesiji 30 studenata biće raspoređeno u tri grupe. Jedna grupa dobiće ulogu tužilaštva, druga grupa imaće zadatak odbrane, a u trećoj grupi će biti “sudije” koji će presuditi simuliarni slučaj. Planirano je da cijeli simulirani postupak prati novinarski tim studenata koji će obrađivati osnove pisanja novinarskih članaka i snimati kratki film.

Navodi se da je cilj samog projekta usavršavanje pravnih vještina studenata prava tokom simulacija navedenih slučajeva, kao i razvijanje znanja o problematici ljudskih prava, pravnoj terminologiji i pravnoj argumentaciji. Studentima novinarstva ovo je prilika za praktičan rad u području praćenja pravnih sporova, te otvoren prostor za usavršavanje svojih znanja.

Model Međunarodnog krivičnog suda organizuju Udruženje HERMES (Hrvatska), Otvorena komunikacija (Srbija) i Fondacija Humanost u akciji BiH (Bosna i Hercegovina). Organizator poziva sve zainteresovane studente da ispune prijavu ako su zainteresovani za učešće.

Simulacija traje pet dana, a troškove smještaja i kotizacije pokriva organizator.

Rok za podnošenje prijava je 05.02.2015. godine.

Prijavu možete ispuniti ovdje.

 

Izvor: MICC Web

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog