Republika Srpska

Zatražiće uvođenje ličnog bankrota

BANJALUKA/SARAJEVO, Udruženje za zaštitu žiranata u BiH zatražiće od nadležnih institucija da u zakon uvrste mogućnost proglašenja ličnog bankrota, potvrdio je Joco Cvjetković, predsjednik ovog udruženja.

Riječ je o praksi koja je odavno zaživjela u brojnim evropskim državama, a podrazumijeva da dužnici dobijaju određeni iznos novca, koliko im treba za život, dok njihovim imovinom i primanjima raspolaže „staratelj“.

U bankarskom sektoru podržavaju pokretanje ovakve inicijative, te ističu da je za njenu realizaciju potrebno donijeti poseban zakon, o čemu je već mnogo puta razgovarano, ali je projekat stao.

Na pitanje da li bi lični bankrot mogao da pomogne žirantima koji otplaćuju tuđe dugove, ili onima koji su u problemima zbog kredita vezanih za švajcarski franak, bankari kažu da bi od pomoći bio svakome pa i onima koji nisu u mogućnosti da plaćaju svoje obaveze, kao što su komunalije.

Inače, Cvjetković naglašava da je u RS više od 100.000 žiranata koji imaju problema pri vraćanju kredita, te da, kada je riječ o ličnom bankrotu, na Zapadu postoji ovakva kategorija, pa čak i u Sloveniji.

„Kada bude konstituisana nova vlast na nivou BiH, ići ćemo sa dva zahtjeva odnosno prijedloga, a to je da bude donesen zakon o ličnom bankrotu, ali i zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga“, najavio je Cvjetković.

Prema njegovim riječima, o uvođenju ličnog bankrota u BiH i ranije je bilo govora, ali to nikada nije zaživjelo.

„Mi još nismo zvanično podnijeli takav zahtjev, ali smo kroz sve naše dopise prema institucijama isticali to pitanje i postavljali ga da se o takvoj mogućnosti razgovara“, naglasio je Cvjetković.

On je stava da bi uvođenje ličnog bankrota bilo korisno za brojne građane koji imaju problema sa finansijama.

„Dakle, oduzme se građanima ono što imaju, ali im se da minimum da mogu živjeti. To znači da iza njihovog duga stane država“, naveo je Cvjetković.

Mijo Mišić, sekretar Udruženja banaka BiH, potvrdio nam je da je o uvođenju ličnog bankrota kod nas dosta razgovarano te da je rađena i analiza.

„Ali taj projekat je stao. Ne bih mogao reći u kojoj fazi i koliko ima argumenata ‘za’ i ‘protiv’. Naravno, banka i bankarska zajednica će to podržati, jer sigurno može biti samo pozitivno, pošto su loši krediti jedan od najvećih problema bankarskog sektora. A za to bi bio potreban poseban zakon, koji bi bio regulativa za osobni bankrot“, poručio je Mišić.

No, Kemal Duraković, predsjednik Udruženja „Švicarac“, čiji su članovi korisnici kredita vezani uz švajcarski franak, nije oduševljen idejom da oni budu dio zamisli o ličnom bankrotu.

„Što se tiče osobnog bankrota, kada su u pitanju drugi krediti da, ali kada je riječ o kreditima vezanim za švajcarski franak, mislim da to nije dobro rješenje. Zašto da neko drugi raspolaže njihovom imovinom i da im daje na slamku, dok su god živi“, upitao je Duraković.

Već objavio bankrot

Vukašin Marković se prije nekoliko dana našao u žiži interesovanja medija, budući da je protestovao u centru Brčkog noseći na sebi transparente i na taj način objavio lični bankrot.

Na ovakav potez ga je natjerala teška ekonomska situacija.

„Lično živim u veoma teškoj situaciji. Nas je četvoro i niko ne radi. Nemamo nikakvih primanja, a moramo se odazivati kao platiše raznih dadžbina“, objasnio je Marković.

izvor: capital.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog