Student Info

Zašto ne treba napustiti fakultet kao Mark Cukerberg

-“Popularni mit današnjice” je sve raširenije mišljenje da fakultet samo “razvodnjava” preduzetničke instikte pojedinaca. Smatra autor na portalu Entrepreneur.com Martin Cviling. Obično se kao prilog ovoj tvrdnji u mnogim tekstovima koji promovišu ovaj “mit” – kako je Cviling u svom tekstu naziva, potkrepljuju likovi poput Bil Gejtsa, Stiv Džobsa i Mark Cukerberga – koji su rano odustali od fakulteta i postali i više nego uspješni preduzetnici.

Cviling objašnjava da je navedena trojka više izuzetak nego pravilo, te da to nije model koji nužno treba oponašati.

Neki vjeruju da su preduzetnici rođeni s “pravim genima”, pri čemu element obrazovanja nije bitan, piše Cviling.

"Iako se slažem da su mnoge odlike dobrog preduzetnika poput znatiželje, samopouzdanja i odlučnostu uveliko određeni iskustvima u ranom životu, dobro obrazovanje je ključno za razumijevanje elemenata koji čine biznis i ono što klijenti žele" smatra autor.

Po njegovom mišljenju, najučinkovitiji preduzetnici su oni koji imaju prava životna iskustva, kao i dobre akademske i trenerske temelje. Naglašava da se neuspjeh pokazao kao bolji učitelj nego uspjeh, tako da Cviling smatra kako roditelji koji pretjerano štite svoju djecu od neuspjeha dugoročno ne rade nikakvu uslugu svojim potomcima.

Internetom vlada nekoliko imena poznatih preduzetnika koji su uspjeli, a da nisu  završili fakultet, ali puno je i suprotnih primjera – preduzetnika koji su završili svoje četiri godine za fakultetskim klupama, poput Sergej Brina i Leri Pejdža (Google), Čed Harlija (YouTube) i Bob Parsonsa (GoDaddy).

Za buduće preduzetnike najvažnije bi pitanje trebalo biti šta studirati i pritom dobiti maksimalnu vrijednost, umjesto da se konstantno pitaju trebaju li odustati od studija. 

Šta sve Zwilling savjetuje budućim preduzetnicima možete pročitati ovdje.

 

Izvor: Studomat/Poslovni.hr

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog