Nauka

Otkriven najstariji solarni sistem u našoj galaksiji (VIDEO)

Međunarodni tim astronoma objelodanio je danas da je otkrio dosad najstariji poznati sunčev sistem u našoj galaksiji.

Riječ je o jako staroj zvijezdi, nazvanoj Kepler 444, oko koje kruži pet planeta nalik Zemlji, što upućuje na zaključak da su se planete formirale tokom cijele istorije univerzuma. 

Ovaj sunčev sistem, otkriven pomoću NASA teleskopa Kepler, star je 11,2 milijade godina i nastao je u doba samog rađanja galaksije, u prvoj petini svog dosadašnjeg postojanja, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Astrophysical Journal. 

Njegovih peta planeta, koje su nešto manje od Zemlje, predstavljaju pet "vrelih, po svemu sudeći kamenitih svijetova", navode astronomi. 

"Zvijezda Kepler 444 slična je Suncu, a udaljena je 117 svjetlosnih godina od Zemlje", rekao je Bil Čaplin, astrofizičar sa Univerziteta u Birmingemu. 

Pomenute planete, od kojih se najudaljenija nalazi na samo 12 miliona kilometara od svoje zvijezde, naprave krug oko Keplera 444 za manje od deset dana. Astronomi navode da zbog takve blizine na planetama najvjerojatnije nema života. 

"Pretpostavlja se da je na njihovoj površini toplije nego na Merkuru, a da su atmosfera i okeani odavno nestali. Ostala je samo spržena, kamenita površina. Planeta najbliža zvijezdi Kepler 444 veličine je Merkura, a najudaljenija je manja od Venere ili Zemlje. Ostale su poput Marsa", kazao je Čaplin. 

Ono što je astronome, međutim, najviše iznenadilo je starost zvijezde Kepler 444. 

Ova zvijezda je, naime, dva puta starija od našeg sunčevog sistema. 

"Nikada nismo vidjeli ništa slično. Riječ je o veoma staroj zvijezdi, a tako veliki broj malih planeta čini je izuzetnom", kazao je koautor studije fizičar Danijel Haber sa Univerziteta u Sidneju. 

"Prosto je nevjerovatno da je jedan tako drevni sistem sa planetama veličine Zemlje nastao u trenutku kada je univerzum tek počeo da stasava", dodao je on. 

Astronomi mogu da izmjere starost udaljene planete pomoću asteroseizmologije, tehnike koja mjeri oscilacije zvijezde. 

Stiv Kavaler, profesor fizike i astronomije sa Univerziteta države Ajova i takođe ko-autor studije, navodi da je Kepler 444 veoma sjajna zvijeda koja se može lako videti dvogledom. 

"Sada znamo da su se planete poput Zemlje formirale tokom gotovo svih 13,8 milijardi godina duge istorije univerzuma", rekao je vođa istraživanja Tiago Kampante sa Univerziteta u Birmingemu, dodavši da bi to mogao biti dokaz o postojanju drevnog života u galaksiji. 

NASA teleskop Kepler lansiran je u martu 2009. godine sa zadatkom da u Mliječnom putu pronađe planete poput naše na kojima je život moguć. 

Kepler je dosad detektovao više od 3.800 planeta, od kojih je mnogo slično Zemlji.

izvor Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Gdje planirate doček Nove godine?

Rezultati ankete
Blog