Nauka

Planeta J1407b

Otkriven svemirski "gospodar prstenova"

PARIZ - Četiri vijeka nakon što je Galileo Galiej svojim teleskopom prvi put ugledao Saturnove prstenove, astronomi su uspjeli da pronađu sličnu planetu van našeg sunčevog sistema.

Amerčki i holandski astronomi objelodanili su danas da su otkrili džinovsku planetu nalik Saturnu, nazvanu J1407b, čiji su pojasevi 200 puta veći od Saturnovih. 

Kako prenosi AFP, ova planeta ima sistem od 30 prstenova koji je tako velik da bi, u slučaju da se nalazi oko Saturna, dominirao našim noćnim nebom.

"Bio bi ogroman! Prstenovi i razmak između njih bi se lako mogli vidjeti sa Zemlje", kazao je Metju Kenvorti sa holandske Lajden opservatorije.

"Bio bi sedam puta veći od punog Mjeseca", dodao je on. 

Svaki od prstenova planete J1407b ima u promjeru više desetina miliona kilometara. 

Prstenovi počinju na rastojanju od oko 30 miliona kilometara od planete i protežu se dužinom do 90 miliona kilometara. 

Naučnici vjeruju da su sastavljeni od prašine, s obzirom da je planeta J1407b previše vrela - oko 1.000 do 2.000 stepeni Celzijusa, da bi imala prstenove od leda kao Saturn. 

Kenvorti i Erik Mamadžek iz Ročester Univerziteta u Njujorku pregledali su bazu podataka sa milionima fotografija zvijezda snimljenih teleskopima širom svijeta u okviru projekta SuperWASP koji ima za cilj pronalaženje egzoplaneta, svjetova van našeg sunčevog sistema. 

Planeta J1407b, koja je udaljena oko 400 svjetlosnih godina od Zemlje, snimljena je još 2007, a otkrivena tek 2012. godine.

"Sigurno su je zapazili i drugi astronomi, ali su vjerovatno pomislili da je posredi bio problem s kamerom jer je snimak veoma čudan", objasnio je Kenvorti. 

J1407b je velika planeta, neka vrsta "super Saturna", kako ju je opisao Mamadžek.

Pripada grupi "smeđih patuljaka", tj. substelarnih objekata mnogo većih od planeta, ali čija je masa ispod nivoa neophodnog za održavanje fuzionih reakcija tako da ne odašiljavaju svjetlost.

izvor: Agencije
Komentari
Twitter
Anketa

Gdje planirate doček Nove godine?

Rezultati ankete
Blog