Republika Srpska

U Srpskoj prihodi od igara na sreću gotovo 17 miliona KM

Direktor Republičke uprave za igre na sreću Mladen Simić rekao je Srni da je ukupan prihod od igara na sreću ostvaren u prošloj godini iznosio 16.834.365 KM, što je za 754.000 KM ili 4,68 odsto više u odnosu na 2013.

Simić je naglasio da su godišnji prihodi od igara na sreću od 2010. do kraja prošle godine porasli za više od tri miliona KM.

"Analize godišnjih budžetskih prihoda po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću jasno ukazuje da se iz godine u godinu povećava i interes pravnih lica za priređivanje igara na sreću, a može se pretpostaviti i da je ta ekspanzija direktno povezana sa povećanjem interesa građana za učešće u igrama na sreću", rekao je Simić u intervjuu Srni.

On je naglasio da je u evidenciji Republičke uprave za igre na sreću registrovano 14 priređivača kladioničkih igara na sreću sa 634 uplatno-isplatnih mjesta, a da je prihod po osnovu naknada za njihovo priređivanje u 2014. godini u ukupnom iznosu od 7.069.600 KM porastao za 17 odsto u odnosu 2013. 

U evidenciji Republičke uprave za igre na sreću registrovano je i 20 priređivača igara na sreću putem automata, koji su ukupno otvorili 327 automat klubova sa 3.695 automata za igre na sreću. Na snovu naknada za priređivanje igara na sreću putem automata, kaže Simić, u prošloj godini ostvareni su prihodi u iznosu od 4.335.815 KM. 

U Srpskoj je registrovano i sedam priređivača internet igara na sreću, a prihod ostvaren od naknade za priređivanje ovih igara u prošloj godini iznosi gotovo milion KM, dok je za sedam registrovanih priređivača klasične tombole sa 16 poslovnih jedinica izdato 37.869 tombolskih blokova odnosno 73.617.336 tombolskih kartica. 

Prihod ostvaren po osnovu naknade za priređivanje lutrijskih igara na sreću iznosio je 2.920.153 KM, a po osnovu elektronskih lutrijskih igara na sreću 1.240.935 KM.

Simić je naglasio da su inspektori Odjeljenja za inspekcijski nadzor Republičke uprave za igre na sreću tokom 2014. godine izvršili ukupno 728 inspekcijskih pregleda, od kojih 300 inspekcijska pregleda kod pravnih lica i 428 inspekcijskih pregleda kod fizičkih lica u 57 opština i šest gradova Republike Srpske. 

Inspektori su zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o igrama na sreću, otkrivenih prilikom inspekcijskih nadzora, počiniocima prekršaja, putem izdatih prekršajnih naloga, izrekli novčane kazne u ukupnom iznosu od 211.800 KM. 

Tokom 2014. godine inspektori su od fizičkih i pravnih lica privremeno oduzeli ukupno 76 predmeta, te zapečatili ukupno 82 predmeta.

"Komisije za sprovođenje postupka uništavanja oduzetih predmeta izvršila je uništavanje ukupno 193 oduzeta predmeta koji su trajno oduzeti na osnovu pravosnažnih sudskih odluka, a uništavanje je izvršeno mehaničkim lomljenjem i drobljenjem, na način da je preko automata prešao bager-gusjeničar", rekao je Simić.

U strukturi otkrivenih i sankcionisanih prekršaja iz Zakona o igrama na sreću najzastupljeniji su prekršaji fizičkih lica koji se odnose na priređivanja igara na sreću na automatima za igre na sreću bez odobrenja Republičke uprave. 

On je naglasio da su represivne aktivnosti Odjeljenja za inspekcijski nadzor, realizovane u prethodnom periodu, u značajnoj mjeri doprinijele uređivanju stanja u oblasti priređivanja igra na sreću u Republici Srpskoj i smanjenju obima ilegalnog priređivanja igara na sreću, što se manifestovalo povećanjem broja licenciranih priređivača igara na sreću i budžetskih prihoda po osnovu naknada za njihovo priređivanje. 

"Proces sertifikacije na teritoriji Republike Srpske je završen i svi automati koji se sada nalaze na tržištu igara na sreću su sertifikovani", rekao je Simić u intervjuu Srni.

Na osnovu interesovanja i najava, Republička uprava za igre na sreću očekuje da će u narednom periodu doći do novih registrovanih priređivača i novih vrsta igara, jer postoje interesovanja iz okruženja i EU.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog