Vijesti

6000 glasova “ne” hidroelektranama u NP Sutjeska

Preko 6000 građana je potpisalo peticiju, što je duplo više nego što je bilo potrebno za pokretanje građanske inicijative kojom se od Narodne skupštine RS traži donošenje zaključka da gradnja malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska nije od javnog interesa.

Nataša Crnković predsjednica Centar za životnu sredinu istakla je da su potpisi skupljani u periodu od sedam dana na 12 lokacija u Republici Srpskoj, čime su htjeli omogućiti građanima da se izjasne po ovom pitanju.

„Sada smo sigurni da je i šira javnost na našoj strani, a ovdje se nećemo zaustaviti, te ćemo koristiti sva moguća zakonom dozvoljena sredstva da odbranimo Sutjesku“, ističe Crnković.

Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvredniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

Đorđije Milanović iz Arbor Magna naveo je da „na dnevni red predstojeće Narodne skupštine na usvajanje stigao je sporni prijedlog Prostornog plana NP Sutjeska koji je identičan sa prijedlogom koji je povučen sa dnevnog reda Narodne skupštine u februaru prethodne godine. Ovo smatramo apsurdnim, jer su naučna i stručna javnost, te građani RS jasno rekli da ne žele izgradnju malih hidroelektrana u NP Sutjeska. Stoga od nadležnih tražimo da se ova tačka povuče sa dnevnog reda.“

Iz fočanskog Spasilačkog kluba Wolf Nenad Ikonić je dodao da s obzirom da živi na Tjentištu, poručuje da je lokalno stanovništvo ogorčeno odlukom o izgradnji malih hidrocentrala u NP Sutjeska. „Kanjon Hrčavke je jedan od najatraktivnijih kanjona za razvoj avanturističkog turizma u regionu, na čemu trenutno radimo, a uvjereni smo da će to izuzetno obogatiti turističku ponudu u Nacionalnom parku“, kaže Ikonić.

Kampanja Bitka za Sutjesku je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Investitor „Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki. 

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog