Vijesti

Izvještaj komisije: Ko je bio u sukobu interesa 2013. godine

U Izvještaju o radu Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske za 2013. godine se navodi da je u toj godini je završeno 107 predmeta, od ukupno uzetih u rad 145, s tim da je 35 predmeta pokrenuto u decembru mjesecu provjerom FI obrazaca.

Ovaj izvještaj trebao bi da se nađe pred poslanicima na sjednici Narodne skupštine zakazane za 3. februar i to pod 23. tačkom dnevnog reda.

Dok čeka da bude usvojen ovaj izvještaj, komisija radi na pripremi novog za 2014. godinu, koji će, kako su nam istakli biti ubrzo gotov.

Broj utvrđenih sukoba interesa  u 2013. godini najveći je od početka rada komisije (1.03.2009.), ukupno  deset, a u najvećem broju slučajeva radi se o sukobu interesa odobrnika u lokalnim skupštinskim odborima.


Komisija mora posebno naglasiti efekat upornosti u radu i prezentovanje javnosti da lica svoju moralnost i zakonitost pokazuju i nakon utvrđenog sukoba interesa ne samo skrivajući se iza rada drugih organa već ličnim djelovanjem podnošenjem ostavke, to jest razrješenjem sukoba u roku od mjesec dana. Tabela pokazuje koliko su lica u ovom dijelbila savjesna, jer je preko 70% slučajeva riješeno upravo radnjama funkcionera kojima je bio utvrđen sukob interesa“, navodi se u pomenutom izvještaju.

Na odluke ove komsije u 2013. godini uloženo je 6 žalbi, od kojih su tri i prihvaćene.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na opis samog djelovanja komsije navodi se da „iz razloga nedovoljnog budžeta, ovim izvještajem, pored redovnih zahtjeva apelujemo na nadležne, pogotovo Narodnu skupštinu - poslanike, neposredno izabrane nosioce najviše zakonodavne vlasti, koja putem javnog konkursa i imenuje članove ovog organa, a kojem organ svake godine podnosi izvještaj o svom rad,da svojim autoritetom na zakonit način učine mogućim da pitanje rada i funkcionisanja ovog organa, kroz formiranje Službe, bude prioritet jačanju kapaciteta Komisije, što će sigurno dovesti do efikasnijeg rada.

Naime komisiju čine predsjednica i šest članova. U radnom odnosu je predsjednica komisije i tehnički sekretar,  a ostali članovi funkciju obavljaju na volonterski način.

Istaknuto je i da rad se odvija elektronski u radne i neradne dana na sjednicama, obzirom na činjenicu da su članovi već u radnim odnosima te su im obaveze na tim poslovima redovne.

Nažalost zbog sredstava koja su  konstantna od početka formiranja Republičke komisije nije došlo do pozitivnog rješenja za formiranje Službe, na što smo upozorili Narodnu skupštinu Republike Srpske u izvještaju za 2013. godinu, na što smo upozorovali prilikom svakog godišnjeg uzvještaja”, istakli su nam u  republičkoj komisiji.

Takođe su naveli da iznos primanja predsjednice komisije nije veći od poslanika Narodne skupštine Republike Srske i to unazad pola godine, a do tada od formiranja Republičke Komisije manji za 35% odlukom Vlade Republike Srpske.

Na internet stranici komsije, za 2014. godinu navedeni su utvrđeni sukobi interesa do juna prošle godine. Ukupno devet lica a to su: 

Milan Komad - odbornik u SO Višegrad, Saša Jovičić - odbornik u SO Srbac, Slobodan Mrdić - odbornik u SG Trebinje, Željko Dubravac - odbornik u SO Čelinac, Sreto Lakić - odbornik u SO Vlasenica, Miroslav Nikolić  - odbornik u SO Vlasenica, Rade Garić - odbornik u SO Vlasenica, Ilinka Lakić - savjetnik Načelnika opštine Vlasenica za ekonomska pitanja, Željko Elez - odbornik u SO Kalinovik.

Sastav komsije:

1.    Obrenka Slijepčević-predsjednica Komisije,

2.    Nebojša Glamočak-član Komisije,

3.    Anka Vranić Bradarić-član Komisije,

4.    Mehmed Dizdar-član Komisije,

5.    Gordan Jovanović-član Komisije,

6.    Dželil Korkut-član Komisije,

7.    Vojislav Marković-član Komisije. 

I dok se u Izvještaju navodi potreba za povećanjem budžeta, on je u posljednje dvije godine smanjen.

Budžet za 2013. godinu 250,000 KM

Budžet za 2014. godinu 247,600 KM

Budžet za 2015. godinu 246,800 KM

autor: Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog