EU integracije BiH

Delegacija EU u BiH: Odredbe Zakonu o javnom redu i miru RS i dalje nejasne

Povodom usvajanja Zakona o javnom redu i miru Delegacija EU u BiH naglašava da se temeljna prava svih građana moraju bezrezervno poštovati, kao jedan od ključnih preuslova za zdravu demokratiju, a u skladu sa važećim zakonima i propisima, uključujući naravno i slobodu izražavanja.

Navedeno posebno vrijedi u zemlji koja teži ispunjenju političkih kriterija za članstvo u Europskoj uniji. 

Evropska unija u potpunosti podržava slobodu izražavanja, temeljne slobode zaštićene međunarodnim pravom uključujući i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, koja je sastavni dio funkcionalne pluralističke demokratije. Svaki propis mora biti nužan, jasno definisan i propisan odgovarajućim zakonodavstvom, rečeno je u saopštenju Delegacije EU.

U vezi s tim, Delegacija je stava da su definicije sadržane u odredbama Zakona o javnom redu i miru RS i dalje nejasne i ostavljaju previše prostora za proizvoljnu provedbu

"Imajući na umu navedeno, pozivamo nadležna tijela da osiguraju jasnoću i proporcionalnost u zakonodavstvu i njegovoj provedbi".

Iz Delegacije EU su dodali da će pažljivo pratiti razvoj događanja u vezi sa Zakonom o javnom redu i miru u RS. 

"Sloboda izražavanja i sloboda medija su pitanja koja se redovno prate u okviru političkih kriterija iz Kopenhagena te ocjenjuju u godišnjem izvještaju o napretku koji objavljuje Evropska komisija", rečeno je u saopštenju.

autor: Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog