EU integracije BiH

Uloženo 1,6 miliona evra u opremanje škola i vrtića

EU program za oporavak od poplava investirao je 1,6 miliona evra u namještaj i opremu za ukupno 124 predškolske ustanove, osnovne i srednje škole u područjima pogođenim poplavama u Bosni i Hercegovini koje, prema procjenama, pohađa oko 58.500 djece i učenika.

Ova investicija je dodatak radovima u okviru ovog Programa na sanaciji strukturalnih oštećenja prouzročenih poplavama u obrazovnim ustanovama. Partner Evropske unije u realizaciji aktivnosti opremanja obrazovnih ustanova je UNICEF, organizacija s opsežnim iskustvom u kreiranju sigurne i stimulativne sredine za obrazovanje djece na globalnom nivou.  

Zavisno od razmjere štete i broja učenika, investicije po objektu su u rasponu od 2.000 do 54.000 evra, dok prosječna investicija po školskom objektu iznosi 12.800 evra. Finansijska sredstva EU se koriste za nabavku edukativnih materijala poput udžbenika i didaktičke opreme za kabinete, laboratorije i radionice, te namještaja za kabinete, opreme za dvorane za tjelesno vaspitanje i igračke. Do danas, u cijelini je opremljeno 85 obrazovnih ustanova, dok će dodatnih 39 dobiti opremu i namještaj tokom proljeća.

 „Za Evropsku uniju je od samog početka bilo vrlo važno da proces sanacije obrazovnih ustanova nakon poplava bude sveobuhvatan i uzme u obzir sve aspekte obrazovanja i učenja. Fizička sanacija školskih objekata nije dostatna, te smo zato doznačili i finansijska sredstva za nabavku namještaja i opreme za obrazovne ustanove, kao što kvalitetan proces učenja i predavanja i zahtijeva“, kaže Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU.

U Janji je u okviru EU programa za oporavak od poplava za opremanje osnovne i srednje škole uloženo oko 31.000 evra, što je unaprijedilo sam proces školovanja: „Ovo je sada stimulativnija sredina za učenje, koja bolje odražava potrebe učenika u 21. vijeku”, kaže srednjoškolka Sandra iz Janje. Efekat je, takođe, vidljiv i u prostorijama Prve osnovne škole u Maglaju, gdje je u opremu i namještaj uloženo 20.000 evra. „Ova pomoć će doprinijeti da naša djeca steknu potrebna znanja i olakšati rad nas nastavnika u budućnosti”, ističe nastavnik Mirza Bradarić. 

U skladu s principom Programa „Graditi bolje”, finansijska sredstva EU nisu uložena samo u nabavku namještaja i opreme za škola u kojima su vodene bujice odnijele cjelokupni kabinetski fond, već je takođe iz zdravstvenih i bezbjednosnih razloga zamijenjen namještaj i oprema koji su preživjeli poplave, ali za koje se utvrdilo da su oštećeni i zastarjeli. 

Sad kada su namještaj, edukativni materijali i didaktička oprema nabavljeni i većinom u upotrebi, fokus Programa je usmjeren na opremanje dvorana za tjelesno vaspitanje laboratorija, čime će proces opremanja obrazovnih ustanova biti završen. 

„Trenutno finalizujemo procjenu potreba kad je riječ o opremanju dvorana za tjelesni odgoj, nakon čega ćemo pokrenuti proceduru za nabavku opreme. Fokus će nakon toga biti usmjeren na opremanje školskih laboratorija za hemiju i biologiju u područjima pogođenim poplavama”, zaključuje Mekgafi.

izvor: europa.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog