Nauka

Ono što je Nil Armstrong krio cijeli život

Kerol Armstrong, supruga prvog čovjeka na Mjesecu Nila Armstronga, pronašla je nedavno torbu sa predmetima koje je slavni astronaut u tajnosti čuvao cijelog života.

“Dobio sam mejl od Kerol Armstrong u kojem mi piše kako je našla jednu od Nilovih bijelih torbi punu malih predmeta koji su dio opreme sa Meseca”, kazao je dr Alen Nidel, kustos istorijskog odjeljenja u Nacionalnom muzeju za vazduhoplovstvo i svemir Smitsonijan, koji se nalazi u Vašingtonu, prenosi Hafington post. 

“Nije potrebno da naznačavam koliko je meni, kao kustosu kolekcije predmeta iz svemirskih misija, teško da zamislim nešto što bi moglo da bude zanimljivije”, objašnjava on. 

Pronađena torba dobila je naziv “McDivitt Purse” i tokom misije slijetanja na Mjesec koristili su je svi članovi posade.

Foto: NASA

U saopštenju objavljenom na zvaničnom Nasinom blogu navodi se kako su predmeti u torbi, koji su sasvim sigurno bili dio putovanja na Mjesec, od neprocjenjivog istorijskog značaja. 

“Koliko mi znamo, Nil nikada nije komentarisao postojanje ove torbe i predmeta u njoj, niti ih je ko vidio za ovih 45 godina otkako se vratio sa Mjeseca”, zaključio je Nidel. 

Među predmetima pronađenim u torbi su i pojas koji je Nil nosio, kablovi za napajanje kao i čuvena kamera koja je zabilježila Armstrongov “veliki korak za čovječanstvo”, načinjen na površini Mjeseca 20. jula 1969. godine. 

Predmeti su pozajmljeni Smitsonijan muzeju gdje će biti predstavljeni posjetiocima u narednom periodu.

izvor: B92

Komentari
Twitter
Anketa

Gdje planirate doček Nove godine?

Rezultati ankete
Blog