Vijesti

Poslanici odlučuju o sudbini NP Sutjeska

Potpisi građanske inicijative za Nacionalni park Sutjeska su predani danas Narodnoj skupštini simbolično u 5 do 12.

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu istakla je da su danas predali potpise Narodnoj skupštini, te da očekuju da će ubrzo ova građanska inicijativa doći na dnevni red Skupštine. 

"Struka i javnost su jasno rekli šta misle po ovom pitanju. Sada je na poslanicima da se izjasne“.

Potpisi su skupljani u periodu od sedam dana na 12 lokacija u Republici Srpskoj, sa ciljem da se građanima omogući da se izjasne po ovom pitanju. Iz Centra poručuju da se ovdje neće zaustaviti, te će koristiti sva moguća zakonom dozvoljena sredstva da odbrane Sutjesku. Peticija je usmjerena prema ukidanju statusa javnog interesa koji je dodijeljen malim hidroelektranama u Nacionalnom parku Sutjeska. U periodu od sedam dana skupljeno je duplo više potpisa od zakonom predviđenih 3000.

Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvredniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

Kampanja Bitka za Sutjesku je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Investitor „Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki. 

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog