EU integracije BiH

Priručnik za transparentno finansiranje prema EU standardima

Predstavnici vladinih institucija sa svih razina Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici brojnih organizacija civilnog društva koje djeluju u BiH učestvovali su na prezentaciji publikacije “Priručnik za transparentno finansiranje organizacija civilnog društva prema standardima Evropske unije», koja je održana danas u prostorijama EU Info Centra, u Sarajevu.

Prezentaciju je organizovao projekat “Jačanje kapaciteta vladinih institucija za učešće u političkom dijalogu sa civilnim društvom” (CBGI) koji finansira Evropska unija iz IPA 2011, a implementira Kronauer Consulting doo Sarajevo. 

Priručnik, informativno-edukativnog karaktera, prvenstveno je namjenjen predstavnicima institucija vlasti, s ciljem da ih upozna sa relevantnim metodologijama, procesima i mehanizamima finansiranja OCD iz sredstava javnih fondova i proračuna, usklađenih s pravilima i standardima Evropske unije. 

"U uslovima kontinuiranog nedostatka javnih sredstava, njihova raspodjela predstavlja ozbiljan zadatak za svaku javnu administraciju ili organ uprave. Djelotvorna i učinkovita raspodjela proračunskih sredstava potvrđuje dobru namjeru vlasti da odgovorno upravlja javnim sredstvima, uključujući trasparentnu javnu potrošnju i učinkovito odgovarajućih usluga građanima, što podrazumjeva da iza svakog potrošenog evra ili konvertibilne marke poreskih obveznika, stoje jasno definisani ciljevi i prioriteti, u skladu sa strateškim ciljevima i prioritetima vlade i potrebama građan", istakli su u uvodnom dijelu autori priručnika, dr. Merdža Hanjalić-Plahonjić i mr. Goran Žeravčić.  

Priručnik podstiče transparentnosti te posebno promoviše participativnost, odnosno uključivanje OCD od strane vladinih institucija u svim fazama procesa, od kreiranja javnih politika, planiranja sadržaja programa do određivanja prioriteta za finansiranje.

Uz pomoć sredstava Evropske unije, priručnik je štampan u 200 primjeraka u izdanju Kronauer Consulting doo iz Sarajeva.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog