EU integracije BiH

Neophodno uključiti civilni sektor u pripremu javnih politika u BiH

Publikacije „Politički dijalog između javnih institucija i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini“ i „Analiza postojeće prakse saradnje vladinih institucija sa organizacijama civilnog društva“ prezentovane su danas u Sarajevu, u okviru projekta koji finansira EU "Jačanje kapaciteta vladinih institucija za učešće u političkom dijalogu s civilnim društvom (CGBI)".

Publikacije predstavljaju istraživačke studije prirode i efekata političkog dijaloga javnih institucija i organizacija civilnog društva s preporukama za njegovo buduće unapređenje, kao i pregled postojeće prakse saradnje vladinih institucija s organizacijama civilnog društva u domenima njihovog djelovanja.   

Studije su prezentirali autori i članovi istraživačkog tima: Žarko Papić, Saša Leskovac i Goran Žeravčić.

“Ove dvije publikacije, u sklopu reforme pripreme i izrade javnih politika u Bosni I Hercegovini, su dvije strane iste medalje, jedna kaže šta je neophodno uraditi a druga kaže kako. Ključ je u saradnji sa civilnom društvom u kojem leži veliki kapacitet i potencijal u unapređivanju javnih politika, posebno kako bi se osigurala njihova podrška i implementacija”, istakao je koautor studije, Žarko Papić. 

Saša Leskovac izjavio je da kako su analize pokazale da je uključivanje civilnog sektora u Bosni I Hercegovini neophodno u najranijim fazama pripreme politika, dakle u fazi prednacrta zakona, do razrade i donošenja zakona, te u fazi monitoringa. 

Vođa CBGI projekta Goran Žeravić istakao je da je u Bosni i Hercegovini potrebno promijeniti paradigmu donošenja javnih politika uključivanjem što šireg spektra civilnog društva, ne samo nevladinih organizacija, nego i medija, vjerskih zajednica itd. 

Brošure se mogu besplatno pogledati u online formi na stranici cgbi.ba. 

Projekt CBGI finansira Evropska unija s 969.200 eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2011), a provodi ga konzorcij koji čine kompanije Kronauer Consulting iz Sarajeva i Eptisa iz Španije. 

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog