Muzika i film

(Video) Njemački dokumentarac o Srbiji: Izgubljeni u tranziciji

Trejler za njemački dokumentarni film "Lost In Transition" (Izgubljeni u tranziciji) nedavno snimljen u Srbiji, nakon dva dana od objavljivanja na sajtu Vimeo.com, ima više od hiljadu pregleda i privukao je pažnju korisnika društvenih mreža, saopštili su autori.

Film je sniman u Vranju, Beogradu, Bujanovcu i Bosilegradu u decembru prošle godine, privatni je projekat i nije finansijski podržan ni od jedne organizacije. Autori filma su njemački novinar Hauke Heuer, profesionalni fotografi Martin Forster i Rene Plaul i novinarka Sanja Petrov. 

Autorska ekipa je dvije nedelje obilazila Srbiju i pravila portrete svjedoka kako bi opisala trenutnu situaciju u Srbiji koja se suočava sa sistemskom korupcijom, visokom stopom nezaposlenosti, lošom privatizacijom, nedostatkom tolerancije. 

Pokušavali su da nađu odgovor na pitanje: Da li su ljudi u Srbiji nakon svih ovih godina igubljeni u tranziciji, da li su izgubili vjeru u promjene ili još uvijek imaju snage da zajedno riješe ove probleme? Film je multi jezički, intervjui su rađeni na srpskom, engleskom i njemačkom jeziku, a naracija je zbog prirode filma i nastojanja da bude prikazan i u zapadnoj Evropi, na engleskom. 

Producent filma njemački novinar Heuer smatra da Njemački i zapadno-evropski mediji često ne obraćaju pažnju i zaboravljaju na dešavanja u Srbiji i da je generalni razvitak Balkanskih zemalja važan za čitav region i stabilnost EU. “ 

Kada neko iz zapadne Evrope snima dokumentarni film o Srbiji, fokus je uvijek na rat, devedesete i posljedice. To je u redu, ali sam želio da napravim portret u kontekstu sadašnjice iz perspektive novinarke koja je tada bila dijete”, izjavio je Heuer. 

izvor: B92

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog