Muzika i film

Sjećate li se serije "Alo Alo"?

‘Allo ‘Allo! je britanska humoristička serija zasnovana na komediji situacije koja se prikazivala na TV kanalu BBC ONE od 1982. do 1992. godine i koja je snimljena u 85 epizoda. Autori serije su Dejvid Kroft, koji je takođe komponovao i čuvenu muzičku temu serije, i Džeremi Lojd koji je pored ove pisao skečeve i za razne druge britanske komedije.

Radnja se odvija za vrijeme Drugog svjetskog rata, oko čovjeka zvanog René François Artois, vlasnika malog kafea u gradiću Nouvionu. Gradić su okupirali Nijemci, koji su pokrali sva vrijedna umjetnička djela u njemu. Među njima su prvi ikada napravljeni sat sa kukavicom i slika Posrnula Bogorodica (za one koji su ju vidjeli poznata kao Posrnula Bogorodica sa velikim cicama) od Van Klompa. Komadant grada odlučuje zadržati ih za sebe poslije rata i Renéu daje sliku da je sakrije u svom kafiću. Gestapo takođe želi sliku i šalje Ottoa Flicka da je nađe.

U isto vrijeme Renéov kafić služi kao skrovište dvojici hrabrih ali priglupih oborenih britanskih pilota. René je primoran raditi za Pokret otpora inače će biti ubijen zato što poslužuje Nijemce u svom kafiću. Planovi Pokreta otpora da vrate pilote u Englesku, koji uvijek propadnu, su jedan od glavnih skečeva u seriji.

René se takođe trudi da svoje ljubavne afere sa Yvette, Mariom i Mimi, svojim konobaricama, krije od svoje žene, Edith; u prilog tome ženski odjeljak Komunističkog pokreta otpora kuje zavjeru protiv Renéa jer služi Nijemce i radi za de Gaulleov Pokret otpora. Jedini razlog zbog koga ga nisu ubili je taj što je njihova predvodnica Michelle zaljubljena u njega, što opet René mora kriti od svoje žene i konobarica. Da stvar bude još gora, njemački poručnik Gruber, koji je homoseksualac, flertuje sa Renéom.

Karmen Silvera (2. juni 1922. – 3. avgust 2002.) je kanadsko-britanska glumica, rođena u Torontu u Kanadi. Slavu je stekla upravo snimajući ‘Allo ‘Allo!, gdje je tumačila lik žene glavnog junaka Renéa, Edith. U braku s Džonom Kanlifom dobila je jedno dijete, a brak je potrajao samo 7 godina (1941-1948). Karmen je bila pušač, i nikako nije mogla ostaviti cigarete, te joj je u aprilu 2002. dijagnostifikovan rak pluća. Odbila je hemoterapiju, te je 3. avgusta 2002. preminula u domu za stare glumce u Nortvudu, London, Engleska.


Gorden Kej (7. april 1941.) britanski glumac rođen u Hadersfildu. U seriji je glumio Renéa Artoisa. Radio je na televiziji, radiju, filmu i u pozorištu. Kej je autor biografije Rene & Ja: Neka vrsta autobiografije (Rene & Me: A Sort of Autobiography) u kojoj opisuje svoja iskustva kao sramežljivi, homoseksualni, predebeli mladić. Godine 1990. je doživio tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio teške povrede glave. Iako se ni danas ne sjeća detalja nesreće, još uvijek ima ožiljak od komadića drveta koji mu se tom prilikom zabio u glavu. Nedugo prije nesreće tabloidi su izdali priču o njegovoj navodnoj homoseksualnosti. Kej je to veselo priznao zbog fotografija koje su služile kao dokaz “priči”.


Gi Siner (16. oktobar 1947.) je američko-britanski filmski glumac rođen u Njujorku. Siner je najpoznatiji po ulozi poručnika Grubera u seriji ‘Allo ‘Allo! u kojoj je glumio od 1982. do 1992. Igrao je i neke manje uloge i u serijama Ja, Klaudije, Babilon 5, Seinfeld, Star Trek: Enterprise i u Doctor Who. Imao je i manje filmske uloge u filmovima Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera i Tajni rat. Nakon serije ‘Allo ‘Allo! jedno vrijeme je živio i radio u Los Anđelesu, ali se ubrzo vratio u Veliku Britaniju. U junu i julu 2007. je ponovio svoju ulogu poručnika Grubera iz serije ali u pozorišnoj predstavi koju je igrao u australijskom Brizbejnu. Na sceni su mu se pridružili i kolege glumci iz serije Gorden Kej i Su Hodž. Danas glumi uglavnom u pozorišnim predstavama, a zanimljivo je da je svoj glas “posudio” junacima iz popularnih video igrica Ratovi zvijezda.


Kim Hartman (11 januar 1952.) je engleska glumica koja u seriji glumi Helgu Gerhart zgodnu pomoćnicu her Flika. Pohađala je dramsku akademiju Veber Daglas u Londonu. Poznata je kao pozorišna i tv glumica, a nedavno je snimila i jedan putopis o Norveškoj i životu u artičkom krugu koji se emituje na nekim svjetskim travel kanalima. Udata je za glumca Džona Nolana sa kojim ima sina Toma i ćerku Mirandu koji se oboje bave glumom.


Ričard Marner (27. mart 1921. – 18. mart 2004.) rođen je u Petrogradu u Rusiji kao Aleksandar Molčanov ujedno i najstariji sin pukovnika Pavla Molčanova. Godine 1924. cijela porodica napušta Rusiju i odlaze u Finsku, zatim Njemačku i na kraju Veliku Britaniju. Tokom Drugog svjetskog rata bio je pripadnik britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva i služio je u Južnoj Africi. Poslije napuštanja vojne službe, promijenio je ime i započeo svoju dugu i uspješnu karijeru filmskog i pozorišnog glumca. Glumio je u oko 40-tak filmova: Afrička kraljica, 12 žigosanih, Čovjek koji je previše znao, Iza zavjese, Suma svih strahova i dr. Tečno je govrio ruski, engleski, francuski i njemački. Umro je u Škotskoj, a iza njega je ostala supruga Paulina, ćerka Helen i troje unučadi.


Sem Keli (19. decembar 1943. – 14. juni 2014.) engleski je glumac, rođen u Mančesteru. Pojavljivao se na filmu, televiziji, radiju i pozorištu. U seriji je glumio kapetana Hansa Geringa. Kao dijete je bio član hora liverpulske katedrale. Prije nego se počeo baviti glumom, bio je administrativni radnik u Liverpulu, a 1967. je diplomirao na Akademiji za muzičku i dramsku umjetnost u Londonu nakon čega je nastupao u pozorištima širom Velike Britanije. Bio je u dugogodišnjoj vezi sa Grejs Piniazek, novinarkom i psihijatricom. Umro je 2014. godine nakon dugogodišnje borbe sa rakom.


Viki Mišel (14. decembar 1950.) je engleska glumica. U seriji glumi konobaricu Yvette Carte-Blanche. Otac joj je bio trgovac ribom, a majka glumica. Nakon završene srednje škole želja joj je bila da postane balerina, pa je tako upisala školu za pozorišne i scenske umjetnosti. Glumila je u brojnim britanskim TV serijama i filmovima te pozorišnim predstavama gdje je aktivna i danas. Nikada se nije udavala.


Kirstin Kuk (4. oktobar 1952.) je engleska pozorišna glumica koja je gotovo sve svoje uloge odigrala u žanru komedije. U seriji glumi Michelle Dubois članicu pokreta otpora. Nedavno se pojavljivala u jednoj BBC-jevoj humorističkoj seriji za djecu.


Frančeska Gonšou (30. novembar 1959.) je engleska glumica, u seriji je imala ulogu konobarice Marije. Nakon tri sezone je napustila snimanje jer je dobila ulogu u drugoj dramskoj seriji. I danas se pojavljuje u tv serijama i nekim pozorišnim komadima. Pored toga bavi se slikanjem i pisanjem.


Kenet Konor (6. juni 1918. – 28 novembar 1993.) je engleski glumac komičar koji je nastupao u pozorištu, radiju, filmu i televiziji. U seriji glumi lik pogrebnika Monsieur Alfonsea. Godine 1991. je bio počastvovan od strane kraljice Elizabete primanjem u članstvo Reda britanskog kraljevstva zbog svojih izuzetnih doprinosa. Njegovo posljednje pojavljivanje na televiziji je bilo u epizodi serije Memoari Šerloka Holmsa. Bio je posvećen svom glumačkom radu sve do same smrti.


Džek Heg (5. januar 1913. – 4. juli 1989.) je engleski glumac koji je bio poznat po svojim epizodnim ulogama, uglavnom u tv komedijama. U seriji se sa velikim uspjehom pojavljivao kao Monsieur LeClerc, a bila je to uloga koju je tumačio do kraja života. Pamtimo ga po onoj čuvenoj rečenici “To sam ja – LeClerc!” (“It is I, LeClerc!”). Godine 1989. je bio previše bolestan da bi dalje snimao, a ubrzo je i umro. Njegova supruga Sibil je umrla godinu ranije samo nekoliko dana prije njihove 50-te godišnjice braka. Imali su jednu ćerku.


Su Hodž (4. juni 1957.) je engleska glumica, u seriji je glumila konobaricu Mimi Labonq. Radi takođe i kao profesionalna plesačica, a 2007. se još jednom pojavljuje u ulozi Mimi sa ostatkom ekipe pri snimanju Povratak ‘Allo ‘Allo, serije u kojoj Rene piše svoje memoare o događanjima iz Drugog svjetskog rata. Dvije godine poslije se opet vraća na britanske tv ekrane glumeći u još jednom komediji BBC-ja.


Ričard Gibson (1. januar 1954.) je engleski glumac, rođen u gradu Kampala, Uganda prije nego što je ova zemlja stekla nezavisnost od Velike Britanije. Jedan je od najprepoznatljivijih glumaca serije, a zbog njegove uloge her Flika. Šešir, dugi kožni kaput, ukočena noga i štap su stvari po kojima ga gledaoci pamte. Svoj prvi film je snimio još 1971. godine. Pojavljivao se u brojnim pozorišnim predstavama i tv serijama. U posljednjih 15-tak godina živi na relaciji Irska -Engleska i angažovan je u pozorištu, flmu i televiziji. Zbog nevjerovatne popularnosti svojih likova iz serije, on i njegova kolegica Kim Hartman (Helga) odigrali su i brojne kabare predstave inspirisane likovima iz ‘Allo ‘Allo.


Džon Luis Mansi (8. novembar 1926. – 6. avgust 2010.) je engleski televizijski i filmski glumac čija je karijera trajala od ranih 50-tih pa do ranih 90-tih. U seriji je glumio her Flikovog pomoćnika Engelberta Von Smallhausena. Između ostalih, pojavljivao se u originalnoj verziji filma Posao u Italiji te u filmu o Bitlsima Help! Nakon 1992. se prestao baviti glumom. Prije smrti je dugo bolovao od Parkinsonove bolesti.


Rouz Hil (5. juni 1914. – 22. decembar 2003.) je engleska glumica i sopranistica. U seriji je glumila Madame Fanny La Fan, majku Reneove žene Edith. Karijeru je započela kao sopran u Engleskoj nacionalnoj operi 1939. Njena karijera na filmu i televiziji je počela krajem 50-tih godina. Posljednje godine života je provela u domu za stare glumce u kojem se nalazila i njena kolegica iz serije Karmen Silvera.


Gevin Ričards (3. juli 1946.) je engleski glumac, pisac i režiser. U seriji je glumio u periodu od 1987. do 1989. tumačeći lik kapetana Alberta Bertorellia, ženskaroša koji se u seriji uvijek vrti oko žena. Nakon što mu je prije nekoliko godina otkriveno teže neurološko oboljenje, povukao se iz javnog života i počeo da radi na svojoj knjizi poezije naslovljenoj sa 200 sedmica, koja je izdata početkom ove godine.


Artur Bostrom (6. januar 1955.) je engleski glumac najpoznatiji upravo po ulozi policajca – pozornika (Officer Crabtree) u ovoj seriji. Posljednjih 10-tak godina njegov glas se pojavljuje u audio dramama BBC-ja, glumio je u sapunici Doktori koja se prikazivala na BBC-ju, a takođe je bio i učesnik jedne varijante realiti šou programa Veliki Brat.


Hilari Minster (21. mart 1944. – 24. novembar 1999.) je bio engleski glumac. U seriji je ostao upamćen kao general Erich Von Klinkerhoffen. Pored toga, glumio je u svega nekoliko filmova. Tokom 80-tih je bio prezentator i producent jedne britanske tv kuće koja je promovisala etničke manjine, njihove živote i probleme.


Neki od članova glumačke ekipe na okupljanju od prije nekoliko godina.


Izvor: nostalgicno.com
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog