Republika Srpska

Iz drugih medija (Capital.ba): Vlada RS preuzima nadležnost i uvodi jedinstvenu stopu poreza na nepokretnosti

Vlada Republike Srpske predložiće Narodnoj skupštini novi Zakon o porezu na nepokretnosti kojim se opštinama i gradovima oduzima pravo da samostalno određuju visinu poreza. Nacrtom Zakona o porezu na nepokretnosti, koji je u posjedu portala CAPITAL.ba, skraćuju se rokovi plaćanja i utvrđuje jedinstvena poreska stopa poreza na nepokretnosti za sve opštine i gradove od 0,25 odsto.

Ova izmjena bi, prema procjeni Ministarstva finansija, trebala povećati prihode za sedam miliona KM, pod pretpostavkom da stepen naplate ostane kao u 2014. godini.

Jedinstvena stopa od 0,25 odsto je znatno viša od dosadašnjeg donjeg limita od 0,05 odsto kojeg su usvojile većina opština kako bi manje opteretile građane i privrednike.

Maksimalna stopa poreza za koji su se mogle odlučiti lokalne zajednice bila je 0,50 odsto procjenjene vrijednosti nekretnine. Ovim Vlada izjednačava stopu porez na nekretnine u razvijenim urbanim lokalnim sredinama poput Banjaluke i nekretnina u izrazito nerazvijenim opštinama poput Berkovića, Rudog ili Kupresa.

Rokovi kraći tri mjeseca

 "Ostaje zakonsko rješenje da se porez može platiti u dva dijela. Rok za prvi dio je ostao isti, 30. juni, ali je drugi znatno skraćen. Umjesto do 31. decembra, drugi dio poreza mora biti najkasnije plaćen do 30. septembra". 

Olakšice građevinskim firmama

Nacrtom zakona ukida se član koji je omogućavao da se poreza na nepokretnosti mogu osloboditi deficitarne proizvodno-zanatske djelatnosti.

No, vlast je prihvatila drugi dio zahtjeva poslovne zajednice, te za građevinske objekte u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost smanjila poresku stopu na jedinstvenih 0,20 odsto.

Drugo, utvrđen je povoljniji tretman nepokretnosti koje su namjenjene za dalju prodaju, odnosno nepokretnosti koje se u poslovnim knjigama vode kao zalihe, u ograničenom periodu.

„Nepokretnosti koje se vode u poslovnim knjigama kao gotov proizvod isključivo namijenjen daljoj prodaji, nije predmet oporezivanja u godini u kojoj je upotrebna dozvola izdata i u godini koja slijedi toj godini“, navodi se u članu 6. Nacrta zakona.

Nacrt Zakona o porezu na nepokretnosti stopa oslobadjanja

Ovo je značajan ustupak velikim građevinskim firmama koje imaju brojne, neprodate stanove i poslovne prostore.

Novi način određivanja osnovice

Promjenjen je način utvrđivanja tržišne vrijednosti nekretnina, kao poreske osnovice poreza. Sada će skupštine opštine i gradova biti obavezne da najkasnije do 10. januara tekuće godine dostave Poreskoj upravi odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na svojoj teritoriji. Ukoliko to ne učine, obračun poreza će se vršiti primjenom poslednje dostavljene odluke. Prvu odluku moraju donijeti do 31. marta 2016. godine. Lokalne zajednice koje to ne urade, Poreska uprava neće izdavati poreski račun za nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji te opštine, odnosno grada.

vazeci Zakon o porezu na nepokretnosti rokovi

 izvor: Capital.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog