Muzika i film

Dodjela Oskara - "Čovjek ptica" proglašen za najbolji film godine

Iako je film Vesa Andersona "Grand Budapest hotel" na početku gala večeri osvojio četiri Oskara i to za kostim, šminku, scenografiju i najbolju originalnu muziku, stiče se utisak da je film Alehandra Gonzalesa Injaritua "Čovek ptica" sa istim brojem nagrada ali u kategorijama režija, originalni scenario, sinematografija, najbolji film godine, definitivni pobjednik. Oba filma su nominovana u devet kategorija, te je sinoć bilo veoma zanimljivo u Holivudu.

Američka akademija za film sinoć je 87. put dodijelila svoja priznanja - prestižne Oskare.

Oskar za najbolju mušku ulogu otišao je u ruke glumcu Ediju Redmejnu za njegovo impresivno otjelotvorenja naučnika Stivena Hokinga u filmu "The Theory of Everything". Najbolja glumica je Džulijen Mur koja je Oskara dobila za ulogu u filmu "Still Alice".

Oskara za sporednu žensku ulogu je ponijela Patriša Arket za maestralnu ulogu majke u filmu "Boyhood" dok je njen kolega Dž. K. Simons proglašen najboljim sporednim glumcem zbog uloge fanatičnog profesora u filmu "Whiplash".

Šou u Dolbi teatru vodio je komičar Nil Patrik Haris.

Nagrade je uručivala "zvjezdana" ekipa u kojoj su Ben Aflek, Skarlet Johanson, Nikol Kidman, Edi Marfi, Lijam Nison, Gvinet Paltrou, Meril Strip i Opra Vinfri.

Haris je, procjenjuju kritičari, imao težak zadatak da nadmaši prošlogodišnju voditeljku Elen Dedženeris iako je 41-godišnja zvijezda serije "Kako sam upoznao vašu majku" već dobio četiri Emija za vođenje brodvejskih Toni nagrada.

Ceremonija je počela u 17.30 po lokalnom vremenu (2.30 GMT) a prethodio joj je tradicionalni crveni tepih gdje su zvijezde pokazale najnovije kreacije poznatih i manje poznatih dizajnera.

Oskara za najbolji adaptirani scenario dobio je Grejam Mur za "Igru kodova".

Za najbolji strani film proglašeno je poljsko ostvarenje "Ida" a za najbolji animirani "Grad heroja". 

Najbolji dokumentarni film je "CitizenFour" dok je Oskara za muziku dobio Aleksandre Despla za "Grand Budapest Hotel". Najbolja numera je "Glory" iz filma "Selma".

Izvor: Blic
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog