Svijet

(Foto) Intimne fotografije radnika u kineskim tvornicama

Lunarna Nova godina najčešće predstavlja jedini odmor u godini i priliku da radnici migranti posjete svoje porodice. Tokom ovog državnog praznika, a koji obilježava najmasovniju migraciju ljudi na svijetu, stotine miliona kineskih radnika kreće na put da bi proveli praznike sa porodicom.

Veliki gradovi postaju ispražnjeni od radnika iz provincije, a broj putnika u Kini u ovom periodu dostiže 200 miliona. 

Fotograf Žan Joubing zabilježio je ovu masovnu migraciju svojim aparatom. Žan je pripadao ovom „plutajućem stanovništvu“ radnika više od 10 godina. Porijeklom je iz provincije Hubei, a radio je kao obezbjeđenje u fabrikama na rubu grada Guangzhou, koji je udaljen više od hiljadu kilometara od njegovog doma.

Žan je sada profesionalni fotograf. Nakon što je napustio posao objezbjeđenja Žan se fokusirao na život i migraciju radnika. Uslikao je više od 400, 000 fotografija, a koje su prikazane na raznim izložbama širom zemlje. U novembru je objavio knjigu „Ja sam radnik migrant“, koja je zbirka njegovih zapažanja i više od 150 fotografija.   

Žan za CNN kaže da kroz fotografije sve dublje razumije probleme sa kojima se radnici migranti suočavaju. Dodaje da je posebno zabrinut za djecu radnika koja većinom odrastaju sa bakom i djedom, rođacima ili komšijama daleko od svojih roditelja. 

„Roditelji cijeli život posvete tvornicama, a jedva išta mogu da zarade. Sada i njihova djeca ulaze u taj isti, tužni krug“, kaže Žan.

autor: Frontal 

 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog