Intervju

Čubrilović: Srpska prednjači u donošenju reformskih zakona

Srpska u potpunosti podržava evropski put BiH, ali odlučni smo da odbranimo njene dejtonske i ustavne nadležnosti. Reforme, koje sada traži Brisel, mogu da se sprovode samo uz saglasnost svih nivoa vlasti. Prenos nadležnosti na nivo BiH ne dolazi u obzir!

Ovo u intervjuu, za "Novosti", kaže predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, povodom usvajanja izjave Predsjedništva BiH o evropskom putu.

- Pošto su izjavu potpisali lideri vodećih partija, ona je usvojena i u parlamentu BiH. Narodna skupština jednoglasno je podržala evropski put. Veoma je važno sprovesti reforme koje će omogućiti bolji standard građana. Naš parlament će u tom poslu dati puni doprinos, a Srpska već prednjači u donošenju reformskih zakona - rekao je Čubrilović.

Zašto za RS nije bila prihvatljiva prva verzija izjave?

- Zato što se nisu poštovali Ustav i dejtonske nadležnosti Srpske. Nakon uvažavanja naših primjedaba, prihvatili smo izjavu. Skupština je obavezala predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH da se promjene mogu sprovoditi samo u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Šta mislite o ocjeni visokog predstavnika EU Federike Mogerini da je usvajanje izjave "istorijski trenutak" za BiH?

- Za nas su to pozitivni signali EU. Stvoren je preduslov za ubrzanje evropskog puta i aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Međutim, bez saglasnosti RS i naših predstavnika u Sarajevu, ništa se neće moći reformisati. Očekujem da EU poštuje nadležnosti svih nivoa vlasti. Takođe, ključni su dogovor i saglasnost u BiH.

Izjava je usvojena u okviru britansko-nemačke inicijative?

- Inicijativa je rezultat rada EU u BiH. Brisel je pružio ruku pomoći. Ohrabruju i riječi Federike Mogerini. Međutim, to nije bilo presudno. Vidjećemo kako će na to odgovoriti domaći političari i institucije. Ipak, to je dobra politika EU. Ona je mnogo bolja od promašenih ranijih poteza visokih predstavnika, koji su sprovodili pravno nasilje, uz nedemokratske pritiske i ucjene. Ključno je da se poštuju dejtonske nadležnosti.

Inicijativa EU oslanja se na briselski dokument "Rast i zapošljavanje" koji traži određene socijalno-ekonomske reforme?

- Poštujemo zabrinutost EU za tešku situaciju u zemlji, ali taj dokument ima mnogo grešaka, posebno u dijelu koji se tiče nadležnosti entiteta i Savjeta ministara za sprovođenje reformi.

Kako će na ove izazove odgovoriti parlament Srpske?

- Skupština će razmatrati set reformskih zakona iz oblasti privrede, finansija, poreza, socijalnih pitanja. Svi ti zakoni su predviđeni ekonomskom politikom za ovu godinu, a u skladu su sa preporukama EU. Odlučni smo da rasteretimo privredu, otvorimo nova radna mjesta, uvedemo red u poreski i finansijski sistem, a u cilju rješavanja socijalnih pitanja građana.

Poslodavci traže novi zakon o radu. Sindikalci tvrde da su ti zahtjevi neprihvatljivi, zbog nivoa stečenih radničkih prava?

- Izvjesno je da će doći do donošenja novog zakona. Očekujemo da Vlada postigne dogovor sa socijalnim partnerima i da se iznađu prihvatljiva rešenja. Naravno da zakon treba i dalje da štiti prava radnika, i to je dužnost države. Ali, opravdani su i stavovi poslodavaca o tome da postojeći propisi štite i neradnike. Istina je negdje na sredini i zato je potrebno usaglašavanje. 

izvor: Novosti

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog