Republika Srpska

U Rudom otvoren Prvi sajam domaćih proizvoda

U Rudom je danas otvoren Prvi sajam domaćih proizvoda na kojem učestvuje više od 100 izlagača iz 14 opština regiona Drina-Tara.

Izlagači iz Republike Srpske i Srbije predstavili su na Sajmu „Rudo 2015″ bogatu ponudu proizvoda iz domaće radinosti, od hrane i pića, meda i ljekovitog bilja, do ručno izrađenih odjevnih predmeta, predmeta za domaćinstvo i unikatnih suvenira.

Svetlana Vuković iz Inicijativnog odbora za organizaciju sajma kaže da je ideja za pokretanje sajma već dugo prisutna. „Ove godine smo odlučili da dobrim zajedničkim radom pokrenemo sajam i uspjeli smo da iz projekta Glavne kancelarije – sekretarijata stalne radne grupe za regionalni razvoj u jugoistočnoj Evropi- Skoplje /SWG/ dobijemo finansijsku podršku za manifestaciju“, navela je Vukovićeva.

Ona je dodala da su na sajmu predstavljene i eko i turističke organizacije iz regije, kao i stari zanati.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak rekao je da je veoma zadovoljan što je ova lokalna zajednica domaćin ovakve sajamske manifestacije.

„Ona je rezultat rada entuzijasta i malih preduzetnika iz Rudog s ciljem da opština na ovaj način iskaže svoje potencijale, prirodne resurse i domaće proizvode, kako bi se dao podstrek preduzetništva i poljoprivrede“, istakao je Rajak.

On je dodao da je opština Rudo jednim djelom pomogla finansiranje ove manifestacije i zahvalio svima koji su ne štedeći svoje snage uložili da ova manifestacija uspije.

Željana Pjevalica je na sajmu domaćih proizvoda predstavila štand opštine Bratunac. „Predstavljamo se sa ženskim udruženjima `Priroda` i `Maja`, a osnovni cilj je ekonomsko osnaženje žena. Ovdje su izloženi različiti proizvodi naših žena – vina, džemovi i ručna radinost“, rekla je ona.

Milanka Batinić predstavila je Pčelarski centar „Batinić“ sa Sokoca.

„Radimo preparate na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja. Preparati su prirodni, bez hemije – melemi, kreme, tinkture, kozmetika, losioni, i očekujemo dobru zainteresovanost“, rekla je Batinićeva.

Željko Macanović iz opštine Pljevlja, koji izlaže organsko brašno od heljde, raži i ječma, kaže da je mnogo zainteresovanih, da ima i kupovine, te da su utisci sa sajma odlični.

Proizvodi su izloženi na 36 štandova, a u okviru ove dvodnevne. manifestacije biće održana i predavanja za poljoprivredne proizvođače, revija „Sirogojno kompani“ i takmičenje za najukusniji kolač. Učešće na sajmu uzeće i učenici koji će se takmičiti u crtanju

izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog