Student Info

Student INFO

Uslovi za prenos ispita ostali nepromijenjeni

Prema Važećem Zakonu o Visokom obrazovanju, koji je usvojen 2010. godine, uslov za upis naredne godine studija jeste da je student u prethodnoj godini studija položio sve ispite, odnosno ostvario 60 ECTS bodova. Istim zakonom bio je predviđen prelazni period od 4 godine u kojem je bilo omogućeno studentima da upišu narednu godinu studija uz prenos 15 ECTS bodova.

“Obzirom da je prelazni rok istekao, i da bi od naredne akademske godine morao da se primjenjuje zakon, među studentima se javila zabrinutost, s obzirom da bi primjenom ove zakonske norme veliki, odnosno većinski broj studenata, došao u situaciju da obnavlja godinu studija.” Navodi se na stranici parlamenta.

Studentski parlament u Banjoj Luci, zajedno sa kolegama iz Istočnog Sarajeva i Unije studenata Republike Srpske, već na početku tekuće akademske godine prepoznao je ovaj problem kao prioritet u ovog godini. Naročito u posljednjih nekoliko sedmica problem se aktuelizirao kroz široke diskusije među studentima i nastavnim osobljem u Republici Srpskoj, a naročito na banjalučkom Univerzitetu.

“Zahvaljujući predanom radu i širokim konsultacijama, ovaj problem smo uspjeli staviti na dnevni red sastanka predstavnika studentskih organizacija sa ministrom prosvjete i kulture, dr Danom Maleševićem, koji je održan danas, 26.02.2015. u prostorijama ministarstva.” Stoji u saopštenju.

Tokom razgovora, naišli smo na razumjevanje od strane ministra, koji je na molbu predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, Aleksandra Force, dao obećanje da će se naći rješenje ovog problema na način da se u daljem periodu studentima omogući upis naredne godine studija uz prenos 15 ECTS bodova iz prethodne godine.

Forca novi predsjednik Studentskog parlamenta

Prošle sedmice je izabran novi predsjednik Studentskog parlamenta Banja Luka. Dosadašnjeg predsjednika Branka Petrovića zamijenio je student treće godine Pravnog fakulteta u Banjoj Luci, Aleksandar Forca.

Svoj prvi intervju u svojstvu predsjednika parlamenta, Forca će dati Frontalu.

 

Autor: Frontal/Studentski parlament Banja Luka 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog