Republika Srpska

RS: Nema para za inovatore

I pored 65 priznanja, izumitelji iz istočne Hercegovine prepušteni samima sebi. Za državu kao da ne postojimo - žali se Borko Babalj, predsjednik udruženja

 
Udruženje inovatora istočne Hercegovine, koje trenutno broji 15 članova, najuspešnije je u Republici Srpskoj, ali bez obzira na brojne inovacije i priznanja - nema nikakve finansijske pomoći. Prepušteni su samima sebi.
 
Borko Babalj, predsjednik Udruženja, kaže da se ne isplati biti inovator, ali da se entuzijasti koje okuplja ovo udruženje ne predaju i da iz godine u godinu postižu zapažene rezultate. Nadaju se, i dalje, da će neko prepoznati njihov trud i rad.
 
- Prepušteni smo samo sebi bez obzira na to što imamo veliki broj inovacija, međunarodna i domaća priznanja - dodaje on. - Džaba toliki proizvodi i dobre inovacije, niko neće da izdvoji ni marku za nas. Jednostavno kao da ne postojimo. Koja je poruka mladom čovjeku da proizvodi i stvara kada ništa ne dobija? Sve te usmjerava da se ne baviš tim poslom.
 
Svetozar Basor iz Trebinja je već 12 godina član ovog udruženja. Nedavno se predstavio sa zaštitom električnih uređaja i kablova od udara groma, koja je dobila sertifikat, ali, nažalost, nije naišao na zainteresovanost da mu se pomogne u proizvodnji.
 
"Zaštita je patentirana u Zavodu za intelektualno vlasništvo u Beogradu, ispitana je na tamošnjem Elektrotehničkom fakultetu i pokazala je dobre rezultate i preporuku da se može koristiti u oblasti telekomunikacija, mrežnih i visokih napona svih nivoa. Dugogodišnji sam radnik "Telekoma" i ponudio sam zaštitu njima, pošto je nemaju, ali odbili su. Poslije toga sam tražio da mi pomognu da je proizvodim ili da me nagrade kako bih samostalno krenuo u proizvodnju. Nisam naišao ni na kakvu pomoć. Sada su ti isti ljudi potpisali ugovor sa Slovencima i kupuju zaštitu od njih", jada se Basor.
 
SAMO PLAKETA 
 
Članovi Udruženja inovatora istočne Hercegovine osvojili su do sada više od 65 priznanja, među kojima su i brojna međunarodna. Uručena im je Plaketa za poseban doprinos u inovatorstvu RS. - Već sada najmanje pet naših radova može da se proizvodi - kategoričan je Babalj.
 
izvor: Novosti
 
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog