Republika Srpska

Za dva mjeseca 89 novih preduzetnika u Banjaluci

Odjeljenje Gradske uprave Banjaluka za privredu je od 1. januara do 24. februara izdalo 89 odobrenja za rad preduzetnika, dok je prestanak rada utvrđen za 66 preduzetnika.

"Tokom 2014. registrovano je 814 samostalnih preduzetnika, a prestanak obavljanja djelatnosti utvrđen je za 568 preduzetnika", rečeno je Srni u Odjeljenju.

Prema registru preduzetnika, na području grada Banjaluka registrovano je 3.891 aktivnih preduzetnika.

"Tačan broj zanatlija ne možemo utvrditi, jer samostalni preduzetnici, u skladu sa Zakonom o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, mogu registrovati sve djelatnosti, trgovinsku, ugostiteljsku, zanatsku i drugo jednim aktom, za razliku od ranijeg, gdje je preduzetnik jednu djelatnost registrovao jednim aktom /rješenjem/", kažu u gradskom Odjeljenju za privredu.

Ipak, u ovom odjeljenju navode da se na osnovu šifri zastupljenih u rješenjima o registraciji može zaključiti da oko 1.100 preduzetnika obavljaju i zanatsku djelatnost.

U Odjeljenju za privredu ističu da svi preduzetnici nisu izvršili usklađivanje poslovanja u zakonskom roku od dvije godine, 2012. i 2013. godine, a 678 obveznika nije ispoštovalo ovu zakonsku obavezu, te im je utvrđen prestanak rada sa 31. decembrom 2013. godine i brisani su iz registra preduzetnika. 

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog