Svijet

Rusi se oprostili od Borisa Nemcova

Hiljade Rusa oprostilo se danas od istaknutog opozicionog političara Borisa Nemcova, koji je ubijen u petak u centru Moskve.

 
Sahrana je održana na gradskom groblju u glavnom gradu Rusije, a brojni su strpljivo čekali u višemetarskim redovima kako bi se oprostili od Nemcova. 
 
Nekolicini političara iz EU i Rusije bilo je zabranjeno prisustvo sahrani, a među onima koji su došli odati počast bili su zamjenici premijera Rusije Sergej Prohodko i Arkadi Dvorkovič.
 
Pored kovčega stajao je i pogrebni vijenac koji je poslao predsjednik Rusije Vladimir Putin, čiji je Nemcov bio oštar kritičar. 
 
"Nemcov će ostati upamćen kao čovjek pun energije i života, koji se na političkoj sceni pojavio početkom 90-ih kao mladi reformator koji je strastveno vjerovao u demokratiju. Nikada se nije plašio da govori ono što misli, da kritizira i vodi kampanje", rečeno je na sahrani. 
 
"Bio je naša zraka svjetlosti. Uz njegovu pomoć, Rusija bi se izdigla i postala jaka zemlja. To je san svih progresivnih ljudi u Rusiji", kazala je Valentina Gorbatova BBC-u. 
 
Nemcov je ubijen s četiri metka koja su mu ispaljena u leđa dok je šetao ulicom Moskve sa djevojkom Anom Durickajom. Ruska policija još uvijek nije nikoga uhapsila za ovo ubistvo, niti imaju osmunjičenog.
 
izvor: Klix
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog