Republika Srpska

Struja skuplja 10 odsto?

Struja u Republici Srpskoj poskupiće za 10 odsto, ali to je samo prvi talas poskupljenja, jer slijedi i drugi, upozorava za "Novosti" član Predsjedništva Partije demokratskog progresa Aleksandar Golijanin.

 
Podsjetimo, Golijanin je prvi početkom decembra prošle godine najavio da će odmah poslije izbora i konstituisanja nove Vlade RS uslijediti poskupljenje struje iako su to demantovali iz "Elektroprivrede RS" i Regulatorne komisije za energetiku RS.
 
Ipak, prije samo nekoliko dana generalna direktorka "EPRS" Branislava Milekić ipak je potvrdila da će EPRS zahtijevati poskupljenje struje.
 
- U EPRS je u poslednjih osam do devet godina zaposleno oko 4.500 ljudi. To su administrativni radnici, vozači, kafe kuvarice, ljudi koji ništa ne rade, koji bukvalno nemaju gdje da sjede u "EPRS", kaže Golijanin.
 
On nema dilemu da će Regulatorna komisija za energetiku podržati zahtjev za poskupljenje struje.
 
- Prosječna bruto plata u toj komisiji je 6.000 KM, kaže Golijanin.
 
Pomoćnica ombudsmana za zaštitu prava potrošača BiH Ljubica Čolović za "Novosti" kaže da se postavlja pitanje da li je najavljeno poskupljenje opravdano.
 
- Umjesto da elektroprivredna preduzeća prethodno sprovedu internu štednju, smanjivanje plata zaposlenim i ostale mjere, pa tek onda da sagledaju potrebu za poskupljenjem, ona svoje gubitke fakturišu potrošačima, kaže Čolovićeva.
 
Ona podseća da je od 1. januara 2015. godine došlo do povećanje cijene električne energije u Federaciji BiH, na koje je Regulatorna komisija FBiH dala saglasnost. Kao jedan od razloga za povećanje cijena regulator je naveo usaglašavanje sa cijenom struje u zemljama EU.
 
- U momentu kada se dogodilo povećanje cijene u Federaciji, Regulatorna komisija u RS oglasila se saopštenjem da električna energija u Srpskoj neće poskupjeti, kaže Čolovićeva.
 
 
PRODAJA PO RAZLIČITIM CIJENAMA?
 
Golijanin takođe tvrdi da se desilo i da isti kupci kupuju struju u "Elektroprivredi RS" za 40 evra po megavatu, dok su u "Elektroprivredi BiH" struju plaćali 48 evra po megavatu, što je 20 odsto više.
 
- Samo tu je došlo do gubitka 30 miliona KM, a novac je otišao na bogaćenje pojedinaca, tvrdi Golijanin.
 
izvor: Novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog