Vijesti

Tegletija: Bez smanjenja plata i penzija

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da se Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima u Srpskoj ne smanjuju plate ni penzije već doprinosi.

Tokom rasprave u parlamentu Srpske o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, Tegeltija je rekao da su efekti promjena, koje je Vlada Srpske uvela početkom 2014. u privredi, takvi da poslodavci koji daju prosječnu platu od 600 KM u realnom sektoru na godišnjem nivou imaju uštedu od 200.000 KM. 

Tegeltija je istakao da je Vlada Srpske opredijeljena da mijenja odnos između direktnih i indirektnih poreza, te napomenuo da su sve zemlje u okruženju i Evropi, koje su uvele sistem fiskalne konsolidacije, mijenjale odnose između direktnih i indirektnih poreza. 

"Republika Srpska nema taj komoditet da to radi istovremeno, jer za to nije bilo podrške u Savjetu ministara BiH", kaže Tegeltija. 

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović apelovao je da opozicija, bez bojazni od neuspjeha predloženih zakona, uđe u raspravu o setu reformskih zakona. 

Kasipović smatra bespotrebnim da opozicija reformske zakone naziva "greškom", "naknadnom pameti", već da je potrebno da konkretno ukaže na njihove manjkavosti. 

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković rekao je da samo poslovna zajednica može spasiti Republiku Srpsku, obezbijediti veće doprinose i zapošljavanja. 

On je rekao da ovaj nacrt zakona upravo to potvrđuje i ide na ruku realnom sektoru u Srpskoj. 

Šef poslaničkog kluba DNS-a Spomenka Stevanović smatra da ovaj nacrt zakona donosi rasterećenje privrede, ali da istovremeno predviđa smanjenje sredstava za određene fondove. 

Ona je navela da Vlada Srpske treba da pronađe alternativne načine punjenja budžeta, koji su ovim nacrtom zakona uskraćeni, te da pojača aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije i rada na crno. 

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica smatra da je dobro što se o reformskim zakonima raspravlja u formi nacrta, ako se to uporedi sa nekom ranijom situacijom kada su ovi zakoni usvajani po hitnom postupku. 

Govedarica smatra neprihvatljivim da članovi skupštinskog Odbora za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja različito glasaju o ovom nacrtu zakona u dvije odvojene sjednice.

Replicirajući Govedarici, poslanik SNSD-a Dušica Savić rekla je da često mijenjanje zakona predstavlja znak odgovornosti vlasti Republike Srpske. 

Savićeva je navela da SDS, koji čini skupštinsku većinu na nivou BiH, ne treba da bježi od preuzimanja odgovornosti. 

Poslanik NDP-a Krsto Jandrić kaže da je pod znakom pitanja da li će se zbog predviđenog smanjenja stope za zdravstvo za jedan odsto ovim zakonskim rješenjem moći očuvati zdravstveni sistem Republike Srpske. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog