Republika Srpska

NSRS: Prijedlog dve stope PDV

Ciljevi seta reformskih zakona, koji su u srijedu razmatrani u Narodnoj skupštini Srpske, jesu uvođenje reda u oblasti finansija, jače poreske kontrole, rasterećenje privrede i smanjenje poreza na doprinose i nepokretnosti, potvrdio je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

Pred poslanicima se iz seta zakona u oblasti poreske politike našlo čak 14 zakona, uglavnom u formi nacrta.

Govoreći o poreskoj politici, Tegeltija je naglasio da veliki problem u BiH predstavlja podjela nadležnosti u oblasti direktnih i indirektnih poreza.

- Vlada je predložila izmjene stope PDV, odnosno uvođenje diferencirane stope ovog poreza i prolongiranje roka plaćanja - rekao je on.

U planu je uvođenje dvije stope PDV - povećanje osnovne sa 17 na 20 ili 22 odsto, i formiranje nove za osnovne životne namirnice i opremu za bebe od 10 ili 11 odsto.

Predviđeno je i blago povećanje akcize na pivo i cigarete, a sredstva od tog priliva bila bi namijenjena Fondu zdravstvenog osiguranja.

Tegeltija je naveo da će se o pitanju predloga PDV i akcize ići ka Upravnom odboru UIO i nadležnim institucijama BiH.

Kad je riječ o izmjenama Zakona o doprinosima, suštinska izmjena odnosi se na smanjenje ukupne stope doprinosa za 1,4 odsto. Tegeltija je naveo da na taj način, prema procjenama, ostaje 53,3 miliona KM što se može iskoristiti za nove investicije.

- Ovim zakonom se umanjuje osnovica doprinosa za nosioce nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava sa dosadašnjih 30 odsto od prosječne bruto plate na 20 odsto - pojasnio je ministar finansija.

Nacrt zakona o porezu na nepokretnosti predlaže utvrđivanje jedinstvene poreske stope za porez na nepokretnost za sve lokalne zajednice 0,25 odsto, utvrđivanje niže poreske stope za nepokretnosti koje se koriste direktno u proizvodne svrhe 0,20 odsto.

izvor: Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog