Ex-Yu spomenar

Ko se sjeća pionirske zakletve

Svima onima koji su za vreme SFRJ bili prvačići, vjerovatno ništa nije ostalo u tako lijepom sjećanju kao dan kada su pred starijim drugarima, učiteljicama, učiteljima i roditeljima izgovorili svečanu zakletvu i postali pioniri.

Danas, kada postajem pionir

Dajem časnu pionirsku riječ:

Da ću marljivo učiti i raditi

poštovati roditelje i starije,

i biti vjeran i iskren drug,

koji drži datu riječ;

Da ću voljeti našu domovinu samoupravnu

Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju

Čuvati bratstvo i jedinstvo

Svih njenih naroda i narodnosti

I cijeniti sve ljude svijeta

koji žele slobodu i mir!

Jedna od prvih verzija svečanog pionirskog zavjeta, koja je važila u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji, bila je manje zahtjevna od ove najpoznatije:

“Zavjetujem se pred pionirskom zastavom i pred svojim drugovima pionirima da ću učiti i živjeti kao vjeran sin svoje domovine – Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Zavjetujem se da ću čuvati bratstvo i jedinstvo naših naroda i slobodu naše otadžbine stečene krvlju njenih najboljih sinova.

Za domovinu sa Titom naprijed!“

pio11

Savez pionira Jugoslavije je pionirska organizacija koja je obuhvatala osnovno-školsku djecu iz prvih 7 razreda u SFR Jugoslaviji. Savez je osnovan 27. decembra 1942. godine u toku NOB-a na Prvomu antifašističkom kongresu omladine Jugoslavije u Bihaću od strane Komunističke partije Jugoslavije. Organizacija se nalazila u strukturi USAOJ-a, odnosno SKOJ-a, NOJ-a i SSOJ-a. Izdavali su „Male novine“. Čest sinonim za ovu organizaciju bio je „Titovi pioniri“.

Savez je bio podijeljen u dvije grupe, mlađe pionire (7 do 11 godina) i starije pionire (11 do 15 godina).

pio5

Prijem novih članova obavljan je u prvom razredu, tokom svečanosti za Dan Republike. Tog dana đaci su davali „pionirsku zakletvu“ i dobijali uniformu pionira: plavu kapu „titovku“ sa crvenom petokrakom, bijelu košulju sa crvenom maramom i plavi šorc. Član saveza dobivao je i značku organizacije i pionirsku knjižicu (člansku kartu).

U osnovnim školama ustrojeni su pionirski odredi koji su često dobivali ime po narodnim herojima, poznatim komunistima, skojevcima, partizanima i drugim zaslužnim građanima za razvoj društveno-političkog sistema SFRJ. Pionirski odred je imao odredsku zastavu, trubu, bubanj i pečat.

Postojala su i posebna pionirska pozorišta, domovi, ljetovališta, pionirski gradovi, pionirske publikacije i novine. U Zagrebu je postojala i pionirska željeznica. Održavale su se pionirske priredbe, smotre, takmičenja, pionirski susreti, zborovanja, tabor “Sutjeska”, akcije solidarnosti i jugoslavenske pionirske igre, te pionirske radne akcije.

pio6

Posljednja generacija pionira rođena je 1982. godine.

izvor: nostalgicno.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog