EU integracije BiH

Proizvodnja ljekovitog bilja: Razvoj ruralnog poslovanja kroz zajednički pristup

Bosna i Hercegovina koristi prednosti svoje klime, biodiverziteta i nekontaminiranog sela kako bi proizvela široki spektar ljekovitog i aromatičnog bilja.

EU projekat je pomogao lokalnim preduzećima da obezbijede opremu i nove tehnologije i na taj način da ojačaju ovaj tradicionalni sektor, a koji je na ovom području dosta perspektivan. 

Biznis ljekovitog i aromatičnog bilja je već dugo važan izvor prihoda za ruralno stanovništvo BiH. Razvoj ovog sektora i moderna tehnologija povećaju prihode, promovišu izvoz i otvaraju dodatne lokalne mogućnosti za zapošljavanje.

Posao zavisi od uspješne obrade biljaka koje porodice prikupljaju u divljini ili uzgajaju na malim plantažama. Bilje se onda obrađuju i prodaje u obliku raznih ulja, sapuna, kozmetičkih krema i biljni preparati. 

Međutim, nestašica opreme i nedostatak znanja su prije nekoliko godine doveli naše proizvođače u situaciju da manje od četvrtinu sirovog prikupljenog materijala mogu prerađivati unutar BiH.

Iz tog razloga, EU je pritekla u pomoć sa projektom Mreža AgroMAP. Kroz ovaj projekat BiH je primila opremu koja je proširila obradu, a istovremeno podržala i ekonomske, ekološke i socijalne ciljeve poljoprivrednika širom zemlje. 

Produktivnost proizvođača je poboljšana, te je u 2013. izvoz porastao za 25 odsto, a prihodi za 30 odsto u poređenju sa 2012. godinom. 

Mreža, od oko 30 udruženja i preduzeća koja okupljaju više od 2000 uzgajača, kolektora i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja, stvorila je zajednicu u kojoj je oprema u kolektivnom vlasništvu i dostupna svima. 

Kroz projekat, ova udruženja i preduzeća dobila su četiri destilerija za proizvodnju eteričnih ulja, specijalne kombajne, seperatore i rezače, rashladne objekte, mašine za pakiranje, pa čak i zaštitne mreže za plantaže. 

Finansiranje je takođe omogućilo promociju vještina upravljanja i razmjenu znanja između proizvođača širom BiH. Upotreba nove opreme je podigla i standarde proizvodnje, te otvorila nova tržišta za naše poljoprivrednike. 

Učesnici projekta su uglavnom mali operateri u Žepču, Zavidovićima, Maglaju, Mostaru, Gornjem Vakufu-Uskoplje, Čapljini, Trebinju, Skelani-Srebrenici, Ljubinju i Banjaluci.

Nakon EU projekta, a koji je trajao od 2010. do 2012. godine, proizvođači iz ovih opština posluje mnogo bolje uz isplativiju proizvodnju, veću saradnju i jači komercijalni pristup tržištu. 

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog