EU integracije BiH

EU danas aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH?

Kako je najavljeno iz kancelarije visoke predstavnice EU, Federike Mogerini, ona će danas, na redovnom zasjedanju ministara spoljnih poslova EU u Briselu, predložiti započinjanje procedure stavljanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

Ovaj korak dolazi kao direktna reakcija Brisela na potpisivanje zajedničke izjave bh. lidera i institucija o evropskim perpsektivama zemlje i otvara mogućnost podnošenja aplikacije za evropsko članstvo. 

Službena preporuka i zaključak Savjeta ministara spoljnih poslova očekuje se u drugoj polovini aprila. 

Institucije BiH tada će morati uspostaviti efikasan mehanizam koordinacije, utvrditi program reformi, te precizirati rokove i zaduženja. 

Bosna i Hercegovina je s EU-om potpisala SSP još 16. juna 2008. godine, a njegova ratifikacija u svim zemljama članicama dovršena je u februaru 2011. godine. 

Međutim, Sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede još neke reforme, u prvom redu da provede presudu “Sejdić-Finci”, što bi i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo da se kandidiraju za članove predsjedništva i Doma naroda. 

EU je u decembru prošle godine prihvatila novi pristup prema BiH, kojim je promijenjen redoslijed poteza koje Bosna i Hercegovina treba učiniti da bi se pomaknula s mjesta i krenula putem europskih integracija. 

Novi pristup nije izbrisao obveze koje BiH treba ispuniti na svom putu prema EU-u, nego se neke od njih ostavljene za kasnije, a na prvo mjesto su stavljene socijalne i ekonomske reforme kako bi se popravila situacija u zemlji. 

Prilikom boravka u Sarajevu, 23. februara, Federika Mogerini je naglasila da je EU snažno opredijeljena za BiH dodajući da njeno prisustvo potvrđuje to opredjeljenje budući da je u tri mjeseca dva puta posjetila BiH. 

Stupanje na snagu SSP predstavlja najhitniji korak na putu BiH ka članstvu u Evropsku uniju.

izvor: indikator.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog