EU integracije BiH

Zeleno svjetlo BiH za evropske integracije

Evropski savjet, na današnjem zasjedanju u Briselu, usvojio je zaključak da je BiH ispunila uslove kako bi se nastavio proces stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

 
Sporazum je potpisan još 2008. godine, ali on nije stupio na snagu upravo zbog toga što su predstavnici vlasti BiH potpisivali, ali nisu ispunjavali preuzete obaveze, a pogotovo zbog neprimjenjivanja odluke Evropskog suda za ljudska prava o slučaju Sejdić-Finci.
 
Savjet EU je na sjednići pozdravio usvajanje Izjave o opredijeljenosti od strane Predsjedništva BiH dana 29. januara, te njeno potpisivanje od strane lidera političkih stranaka i naknadno usvajanje u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine 23. februara 2015. godine tokom posjete visoke predstavnice Mogherini Sarajevu.
 
Napomenuli su da su zadovoljeni sadržani uslovi i da su saglasni nastaviti sa zaključkom i stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom. 
 
Pred BiH sada predstoje dva mjeseca proceduralnih i drugih priprema kako bi se početkom juna aktivirao pomenuti Sporazum. 
 
Evropski savjet je danas u Briselu pozvao lidere Bosne i Hercegovine da u cijelosti ispunjavaju svoje obaveze, uključujući i one koje se odnose na prilagođavanje predstojećeg SSP-a, da ostanu angažovani u odnosima s Evropskom unijom u okviru obnovljenog pristupa i zadrže pozitivan zamah tako što će raditi na izradi inicijalnog programa reformi u dogovoru s Evropskom unijom. 
 
„Ovaj program reformi, koji je potrebno izraditi i provesti takođe i u dogovoru s civilnim društvom, treba uključiti reforme u okviru kriterija iz Kopenhagena i usaglašenih pitanja u vezi sa funkcionalnosti (uključujući mehanizam koordinacije sa Evropskom unijom). Kako bi Evropska unija razmatrala zahtjev za članstvo, potrebno je ostvariti značajan napredak u provedbi programa reformi, uključujući i Sporazum za rast i zapošljavanje“, rečeno je u saopštenju ES. 
 
autor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog