EU integracije BiH

Preporučeno uspostavljanje sektora za EU u Parlamentu BiH

Projektom "Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU" preporučeno je uspostavljanje sektora za EU u parlamentu BiH, koji bi, djelujući unutar parlamentarne administracije, bio u potpunosti angažovan na evropskim poslovima.

Rezultate i preporuke proistekle iz prve godine provođenja ovog tvining projekta danas su u Sarajevu prezentovali predstavnici skupština Mađarske i Francuske, u saradnji sa članovima tima za provođenje projekta. 

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je preporučeno provođenje niza zadataka s ciljem olakšavanja efikasnog rada parlamenata u BiH u procesu pristupanja EU i osnaživanja njihove sposobnosti za izvršavanje zadataka tokom perioda do ostvarivanja članstva u EU. 

Prema tim preporukama, pred parlamentima u BiH je obaveza političkog praćenja aktivnosti Savjeta ministara i vlada u vezi sa EU, zadatak informisanja i uključivanja šire javnosti, zadatak koordinacije među parlamentima i Savjetom ministara i vladama u BiH na provođenju jedinstvene strategije evropskih integracija, kao i zadaci u vezi sa promjenama Ustava. 

Kao jedan od osnovnih zadataka u narednom periodu apostrofirano je uspostavljanje sektora za EU u parlamentu BiH, koji bi, djelujući unutar parlamentarne administracije, bio u potpunosti angažovan na evropskim poslovima. 

U preporukama je pojašnjeno da bi novo tijelo služilo kao središte svih poslova koji bi se pojavili u procesu integracija u EU, uključujući koordinaciju aktivnosti u vezi s EU unutar parlamenta BiH, kao i sa ostalim parlamentima u BiH, i objedinjavalo bi stručno znanje iz oblasti EU u administraciji oba doma parlamenta BiH. 

U saopštenju se navodi da su predstavljeni i planovi rada za period do februara 2016. godine, za kada je planiran završetak realizacije ovog projekta. 

Cilj projekta kojeg EU finansira iz IPA fondova jeste jačanje uloge parlamenta BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko distrikta u procesu primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i u daljem procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji. 

U saopštenju je istaknuto da je osnovna svrha tvining projekta jačanje kapaciteta članova parlamenata i parlamentarnih administracija za izvršavanje zadataka u okviru procesa pristupanja EU, unapređenje usklađivanja zakonodavstva sa propisima EU, jačanje funkcija nadzora, kao i jačanje saradnje i koordinacije parlamenata u BiH u tim procesima. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog