Republika Srpska

Revizija: Bobar osiguranje krši sve propise Agencije

Nezavisna revizorska kuća „Confida“ Banjaluka dala je negativno mišljenje na finansijske izvještaje Bobar osiguranje za 2014. godinu uz obrazloženje da ne prikazuju istinito i objektivno finansijsko stanje društva i da im za pokriće tehničkih rezervni nedostaje 9,4 miliona KM.

Revizor u izvještaju navodi da je Bobar osiguranja na kraju prošle godine iskazalo gubitak od 12,2 miliona KM, međutim u izvještajima su prikrili druge značajnije činjenice koje „ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti koja izaziva sumnju u sposobnost Društva da posluje po načelu poslovanja te da neće moći realizovati svoju imovinu i izmiriti svoje obaveze u normalnom toku poslovanja“.

Pored iskazanog gubitka od 12,2 miliona, Bobar osiguranje nedostaje 9,4 miliona KM sredstava za pokriće tehničkih rezervi plasmana koji su propisani Pravilnikom o visini i načinu ulaganaja sredstava za pokriće tehničkih rezervi i minimalnog garantnog fonda.

„Društvo je iskazalo manjak raspoloživog kapitala u odnosu na najniži zakonom propisani iznos garantnog fonda od 11.913.453 KM“, navodi se u revizorskom izvještaju.

Nerealizovani gubici po osnovu finansijskih sredstava raspoloživih za prodaju iznos 2.035.422 KM, uključujući i gubitke po osnovu obezvređivanja finansijskih sredstava raspoloživih za prodaju od 1,6 miliona KM, do kojih je došlo usljed finansijskih problema kod emitenta akcija.

„Nerealizovani gubici su iskazani više, a gubitak iskazan manji za 1,6 miliona KM“, navodi revizor.

„Finansijski izvještaji ne prikazuju istinito i objektivno finansijsko stanje, kao i rezultate njegovog poslovanja i tokova gotovine, u skladu sa računovodstvenim propisima RS i Agencije za osiguranje“, zaključeno je u revizorskom izvještaju. 

izvor: Capital

revizija bobar osiguranje

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog