Nauka

Šta nam sve nauka sprema u narednih 50 godina

Da ste prije 50 godina nekome rekli da će 2015. godine sasvim normalno biti posjedovanje 3D štampača, osoba s kojom ste razgovarali bi vas ne samo blijedo gledala, već pitala šta je to štampač, šta je to 3D i čemu sve to služi. Međutim, to je tek jedna stvar za koju možemo biti zahvalni nauci. A šta nas sve tek očekuje u budućnosti...

 
1. Teleportacija 
 
Iako i dan danas zvuči nevjerovatno, naučnici su nedavno uspjeli da teleportuju čestice iz tačke A do tačke B, i to na udaljenost od tačno 10 metara. Ko zna kako će se daleko teleportovati za 50 godina... 
 
2. Svetlo kojim se upravlja 
 
Ovo je teško opisati, ali vjerovali ili ne, svjetlost možete vezati u čvor. Ovo se može postići uz pomoć holograma koji usmjeravaju svjetlo na određenu putanju i pri tome ostavljaju utisak da je svjetlo samostojeće u prostoru, međutim zapravo se pri tome stvara optička iluzija, za koju je opet zaslužna nauka. 
 
3. Objekti koji sami evoluiraju 
 
Pri ovome ne mislimo na Darvinovu evoluciju, nego na onu koja nas tek očekuje. Danas postoje 3D štampači i svi znamo čemu služe. Međutim jeste li znali da postoji i 4D štampač? On "štampa" objekte koji se samostalno mogu razvijati. Na primjer, iscrta kuglu koja s vremenom evoluira u pravogaonik! 
 
4. Crne rupe u laboratoriji 
 
Danas je teško znati kako tačno funkcionišu crne rupe, kako izgledaju ili kakva svojstva imaju. Međutim, naučnici su uspjeli da replikuju uslove potrebne za stvaranje crne rupe i na taj način proizveli pravu crnu rupu, naravno - u kontrolisanim, uslovima. 
 
5. Zaustaviti svjetlost 
 
Ajnštajn je prvi naučnik koji je shvatio kako ništa ne može da putuje brže od svjetlosti, ali isto tako nikada nije rekao da se svjetlost ne može usporiti! Naučnici sa Harvarda su uspjeli da smanje brzinu svjetlosti na samo 20 km na sat. Da stvar bude još dramatičnija, uspjeli su čak i da zaustave svjetlost u jednoj tački. 
 
6. Proizvodnja antimaterije 
 
Materija i antimaterija ne mogu postojati jedna pored druge. Kada se nađu zajedno - međusobno se poništavaju (anihilacija), uz oslobađanje velike količine energije u obliku gama zračenja ili drugih čestica. Uprkos brojnim polemikama hoće li ta antimaterija "progutati" Zemlju - naučnici su uspjeli da stvore antimateriju. 
 
7. Telepatija 
 
Ako pratite SciFi filmove znate da je telepatija nauka koja je još nedovoljno istražena da bi je mogli činjenično potvrditi ili odbaciti. Međutim, telepatija je moguća, a upravo to su naučnici dokazali kada su djelovali na mozak pacova, i njime uspješno upravljali. 
 
izvor: punkufer.hr/B92
Komentari
Twitter
Anketa

Gdje planirate doček Nove godine?

Rezultati ankete
Blog