EU integracije BiH

Dodijeljene EU nagrade novinarima u Banja Luci

Ceremonija dodjele nagrada za novinare koji su učestvovali u konkursu za novinarski rad o temama vezanim za Sporazum za rast i zapošljavanje održana je juče u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banja Luci.

Konkurs je pokrenut prošlog decembra tokom posjete visoke predstavnice/potpredsjednice Mogerini i komesara Hana Bosni i Hercegovini, uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške i Kancelarije specijalnog predstavnika EU. 

Na konkurs je prijavljen ukupno 41 novinarski rad o poreskim opterećenjima rada, radnom zaknodavstvu, poslovnoj klimi i sistemu socijalne zaštite. Nagrade su dodijeljene sljedećim novinarima: 

1. nagrada: Milovan Matić, Press RS;

2. nagrada: Nikola Salapura, Nezavisne novine; i

3. nagrada: Dražen Barišić i Igor Ćalić, Radio Balkan.

Ceremoniju dodjele nagrada otvorila je ambasadorka Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini,  Vibeke Lilo i otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Daviddi. 

Tim povodom ambasadorka je navela da su "primili radove novinara iz svih dijelova BiH, iz svih velikih medija, ali i iz manjih redakcija - TV, radija, internet portala i dnevnih novina. Bez obzira na žanr, svi novinari pokazali su duboko razumijevanje pitanja značajnih za Sporazum."

Naglašavajući odlučujući ulogu medija u procesu EU integracija,Davidi je rekao da zna da raditi u medijima u Bosni i Hercegovini nije lako! 

"Kao i novinari i urednici širom svijeta, suočavate se sa svakodnevnim stresom i kratkim rokovima. Povrh toga, kako sam saznao, neki novinari izloženi su i pokušajima, sa različitih strana, da se utiče na njihov rad. Izuzetno cijenim one koji se takvim pokušajima uspijevaju oduprijeti i na prvo mjesto staviti svoje čitatelje", naveo je Davidi.

Ceremonije dodjele nagrada će se održati i u Mostaru i Sarajevu u predstojećim sedmicama. 

izvor: europa.ba

foto: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog