EU integracije BiH

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo u BiH

Mediacentar Sarajevo u svojstvu nacionalnog koordinatora objavio je poziv za učestvovanje u nagradnom konkursu za dodjelu Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u BiH 2015. (za postignuća u 2014.)

Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo ima za cilj slaviti i promovisati izuzetna postignuća novinara-istraživača, te povećati vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. 

Nagradu je ustanovila Glavna uprava za proširenje Evropske komisije, nakon objavljivanja Strategije širenja Evropske unije u kojoj se prepoznaje izražena potreba da se osigura sloboda izražavanja u medijima i podrži istraživačko novinarstvo u nadgledanju reformskih procesa i održavanju povijesnog zamaha u kretanju ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo dodjeljuje se svake godine u svakoj od navedenih sedam zemalja u sljedeće tri godine: 2015. (dodjeljuje se za radove i postignuća na polju istraživačkog novinarstva ostvarena u 2014.), 2016. (za postignuća ostvarena u 2015.) te 2017. (za postignuća ostvarena u 2016.). 

Nagradni fond za svih sedam zemalja korisnica za sve tri godine iznosi 210.000 EUR. Godišnji nagradni fond za svaku zemlju iznosi 10.000 EUR; svake godine u svakoj od zemalja biće nagrađeno 1-3 novinara; pojedinačne nagrade iznose 3000-5000 EUR. 

Nagradom upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva, kojim koordiniše Mirovni institut iz Ljubljane, koji je za tu ulogu odabrala Evropska komisija. Evropska komisija nadgleda i odobrava sve važne korake u proceduri dodjele nagrade.

Mediacentar Sarajevo kao član regionalnog partnerstva organizacija civilnog društva koje upravlja nagradom Evropske unije za istraživačko novinarstvo raspisuje poziv za nominacije za:

Istraživačke priče objavljene od 1. januara do 31. decembra 2014. godine u kojima se izvještava o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja i ovlasti i kršenje temeljnih prava, korupciju i organizovani kriminal u Bosni i Hercegovini, a koja ne bi privukla pažnju javnosti da priče nisu objavljene.

Moguće je nominirati istraživačke priče objavljene ili emitovane u medijima bilo koje vrste u Bosni i Hercegovini: u novinama/magazinima, na radiju, televiziji, internet portalima, ili u više medija različitog tipa.

Nominirani mogu biti novinari ili grupe novinara za istraživačke priče objavljene od 1. januara do 31. decembra 2014. godine.

Moguće je nominirati istraživačke priče objavljene ili emitovane u medijima u Bosni i Hercegovini (a namijenjene publici u Bosni i Hercegovini na zvaničnom jeziku/jezicima, manjinskom jeziku/jezicima ili međunarodnim jezicima. 

Uz nominacije istraživačkih priča objavljenih u medijima u Bosni i Hercegovini  (namijenjenih publici u Bosni i Hercegovini  na jezicima koji nisu zvanični u Bosni i Hercegovini  (manjinski jezik ili jezik neke etničke grupe, međunarodni jezik) moraju biti priloženi prevodi na jedan od zvaničnih jezika. 

Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu za godinu 2015. (za postignuća ostvarena u 2015. godini) iznosi 10.000 evra.

Biće nagrađene do tri najbolje priče.

Pojedinačna nagrada iznosiće od 3000 do 5000 evra.

U saradnji s fondacijom Guardian (The Guardian Foundation), među pobjednicima konkursa u sedam zemalja biće odabrana najbolja istraživačka priča u regionu. Autor/ica će dobiti poziv za studijsku posjetu Guardianu/Observeru.

Upustva za prijavu možete preuzeti ovdje.

Rok za prijavu je 23. april 2015. godine. Prijave slati na adresu EUaward@media.ba.

 izvor: media.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog