Vijesti

Uvođenje sistema biometrijskih podataka za strane državljane

Služba za poslove sa strancima BiH uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država – ICITAP programa Ministarstva pravosuđa SAD, implementira prvu fazu Biometrijskog sistema.

Služba za poslove sa strancima BiH uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država – ICITAP programa Ministarstva pravosuđa SAD, implementira prvu fazu Biometrijskog sistema. Na ovom sistemu se radi već duže vrijeme, a služba je kreirala pravni i institucionalni osnov za primjenu istog u novom Zakonu o strancima. 

Kako se navodi u saopštenju službe ovaj biometrijski sistem ima za cilj da Službi za poslove sa strancima omogući prikupljanje, analizu i obradu biometrijskih podataka, prije svega otisaka prstiju, od stranih državljana koji borave u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je jačanje institucija Bosne i Hercegovne za prevenciju ilegalnih migracija, kontrolu ulaska u Bosnu i Hercegovinu, efektivnu borbu protiv terorizma i kriminalnih aktivnosti uključujući borbu protiv trgovine ljudima, trgovine narkoticima i organizovanog kriminala, te na taj način povećanje ukupnog sistema sigurnosti Bosne i Hercegovine kroz unaprijeđenje postojećih sistema.

Biometrijski sistem će biti kompatibilan sa postojećim Informacionim sistemom za migracije (ISM). Podatci koje bude prikupljala Služba biće dostupni za razmjenu sa drugim agencijama za provođenje zakona te će korist od ovog sistema pored ove službe imati i druge partnerske bezbjednosne agencije.

ICITAP program Ambasade SAD do sada je u ovaj sistem uložio preko 800.000 US$. Prva faza sistem puštena je danas.

Naredna faza projekta predviđa proširenje sistema na sve terenske centre Službe za poslove sa strancima, te obuku osoblja terenskih centara za rad na sistemu.  

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog