Vijesti

Usorac kravama daje preparate i lijekove koji su opasni po život ljudi!

Inspekcija i Sud utvrdili da Usorac nezakonito kravama daje lijekove koji su opasni po život i zdravlje – Na farmi pronađeno 59 lijekova i vitamina koji se ne smiju davati kravama u muži – Usorac kažnjen novčano i zabranjena mu farmerska djelatnost – Isti dan Ministarstvo Usorcu dalo potvrdu da može izvoziti u EU – Kancelarija za veterinarstvo EU (FVO) zbog Usorca i ostalih zabranila izvoz mlijeka iz BiH u EU

Osnovni sud u Prnjavoru kaznio je predsjednika neregistrovanog Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske Vladimira Usorca sa 4.000 KM, jer na svojoj farmi, krave liječi lijekovima „koji se uopšte ne smiju davati govedima u muži, jer su vrlo opasni po život i zdravlje ljudi“, ekskluzivno otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Lijekovi foto 1

Prvi mljekar Republike Srpske Vladimir Usorac koji se voli pohvaliti da ima „najmoderniju farmu na Balkanu“ dnevno na tržište isporuči oko 2.000 litara mlijeka koje dobija od 200 krava kojima daje vitamine i ostale preparate, te ih liječi nedozvoljenim lijekovima koji su izrazito opasni po zdravlje ljudi.

Sud je Usorca pored novčane kazne, kaznio i uslovnom šestomjesečnom zabranom držanja muznih krava.Sud rjesenje str2

Na farmi se nalazi veliki broj veterinarsko –medicinskih proizvoda koji ne bi smjeli da se tu nalaze. Te lijekove radnici farme upotrebljavaju bez ikakvog nadzora i eventualnih štetnih posljedica po ljude koji upotrebljavaju takvo mlijeko…Za lijekove vlasnik nije imao nikakve račune, niti bilo šta od dokumentacije. Prilikom kontrole inspektori su zatekli lijekove koji se uopšte ne smiju upotrebljavati niti davati govedima u laktaciji-muži, jer su opasne po zdravlje ljudi“, navodi se u Presudi Osnovnog suda u Prnjavoru koja je u posjedu portala CAPITAL.ba.

 

Usorac: Neovlaštena kontrola
Sud: Neosnovani argumenti da se izbjegne odgovornost

usoracNa šokantne optužbe koje je utvrdio republički veterinarski inspektor Vladimir Milijević iz Republičke uprava za inspekcijske poslove RS, Usorac se na sudu branio da je „inspektor ušao na farmu neovlašteno bez njegovog prisustvada se radi o farmi sa najvišim stepenom upravljanja u Evropida je inspektor pronašao i slikao lijekove, ali nije napravio zapisnik na licu mjesta…“.

Sud je sve argumente Usorca odbacio kao „neosnovane i usmjene na izbjegavanje vlastite prekršajne odgovornosti, jer su u suprotnosti sa dokazima ovlaštenog organa“.

Sud je potvrdio da Usorac drži 59 veterinarskih medicinskih proizvoda za koje nema odobrenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

S obzirom na težinu prekršaja i ozbiljnom stepenu opasnosnosti po zgravlje ljudi sud je odlučio da okrivljenom uz novčanu kaznu izrekne i zaštitnu mjeru zabrana obavljanja djelatnosti na farmi kako se prekršaj ne bi ponavljao, a čije izvršenje je odloženo na period provjeravanja od šest mjeseci“, navela je u presudi sudija Dragana Švraka Panić.

Odbranu okrivljenog datu površno da se ne osjeća krivim i da nije učinio prekršaj dostavljajući Ugovor sa veterinarskom organizacijom, sud je uzeo kao neosnovau za oslobađanje od odgovornosti jer za nabavku veterinarsko medicinskih proizvoda nije dovoljno posjedovanje takvog ugovora, već odobrenje nadležnog Ministarstva za nabavku pronađenih veterinarskih proizvoda koji su kod njega zatečeni, a koji su vrlo opasni po život i zdravlje ljudi“.

Sudija u postupku za okrivljenog nije našao ni jednu „olakšavajuću okolnost“.

Sudski postupak pokrenut je na osnovu Prekršajnog naloga veterinarske inspekcije koja je na Usorčevoj farmi pronašla čak 59 nedozvoljenih veterinarsko medicinskih preparata. (Spisak pronađenih lijekova)

 

Isti dan: Sud kaznio – Ministarstvo daje povrdu za izvoz

Posebno je zanimljiva „koincidencija“ da je isti dan (23.01.2014) kada je Sud u Prnjavoru osudio Vladimira Usorca, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje kojim se „utvrđuje da farma muznih krava „Usorac“ ispunjava uslove za proizvodnju sirovog mlijeka za tržište zemalja EU“!!!.

Rjesenje CojoU Rješenju, pomoćnica ministra poljoprivrede Radmila Čojo navodi da je uz zahtjev za izdavanje rješenje, Usorac dostavio Potvrdu o provedenim propisanim mjerama zdravstvene zaštite životinja, Izjavu da se na farmi provodi identifikacija životinja, Izjavu da je odgovorno lice na farmi, Vladimir Usorac, upoznat sa propisima EU kada je u pitanju proizvodnja sirovog mlijeka….

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede formiralo je Stručnu komisiju koja je izvršila pregled farme i utvrdila da ispunjava uslove propisane Uredbom 852/2004 EC i Uredbom 853/2004EC na osnovu čega je riješeno kao u dispozitivu ovog rješenja“, navodi Čojo u obrazloženju.

Pomoćnica ministarstva poljoprivrede nije morala znati da je Osnovni sud u Prnjavoru taj isti dan uslovno zabranio Usorcu da se bavi farmerskim poslom i novčano ga kaznio zbog otrovnih preparata, međutim, Ministarstvo je moralo znati da je Republička veterinarska inspekcija tri mjeseca prije toga utvrdila i napisala Prekršajni nalog Usorcu zbog kršenja zakona po istom osnovu.

DRjesenje Cojo str 2rugo, kako je moguće da Stručna komisija koju je formiralo Ministarstvo prije izdavanja Rješenja da farma ispunjava sve uslove za EU, nije znalo za nalaz veterinarske inspekcije ili kakvu je kontrolu provela Stručna komisija a da nije utvrdila čime Usorac liječi krave i kakve im vitaminske prerate daje?

 

Krave nemaju markice, ne vrši se kontrola hrane i vode

Usorcu ovo nije prvo kršenje zakona. Republički veterinarski inspektor Vladimir Milijević u inspekcijskog kontroli 14. marta 2013. godine utvrdio je da su „životinje na farmi djelimično obilježene, nekim ispale markice, a neke nemaju ni stavljene markice. Sva grla na farmi nisu podvrgnuta obaveznim mjerama sprečavanja i suzbijanju zaraznih bolesti određenim od strane države“.

Ne vode se evidencije propisane zakonom. Muzači nemaju sanitarne knjižica. Ne vrše kontrolu hrane i vode za životine“, navodi se u Rješenju Veterinarske inspekcije koje je u našem posjedu.

Ljut zbog prethodnog teksta u kojem smo otkrili da je od Ministarstva dobio kredit od 800.000 KM,  Usorac je zaCAPITAL danas odbio komentarisati presudu Suda zbog držanja nezakonitih preparata.

Sud je korumpiran i inspekcija koja vodi hajku protiv mene. Novinari nisu korektni prema meni, iako sam ja uvijek bio prema njima. Mi smo završili. Nemojte me više nikada zvati. Ne želim ništa više da kažem, pišite šta hoćete„, rekao je Usorac iznenađen kada je čuo zbog čega ga zovemo.

Sutra: Zbog Usorca Kancelarije za veterinarstvo EU nije dala dozvolu za izvoz mlijeka iz BiH u EU!!!

“Postojeći postupci sertifikacije nisu čvrsti i ne mogu se smatrati pouzdanima. Ovjeravaju se netačne izjave, u kojima se navodi da mliječni proizvodi koji se izvoze u druge zemlje zadovoljavaju relevantne uslove EU…Sadašnja organizacija službenih kontrola nije ni efikasna ni efektivna. Ne postoje detaljna uputstva, a kontrole nisu dosljedne. Nepostojanje efikasne supervizije i ovlašćenja na osnovu kojih bi se obezbijedilo sprovođenje korektivnih mjera negativno utiče na obavljanje kontrola. Kvalitet sirovog mlijeka predstavlja najveći problem…”, isječak iz Izvještaja Generalne direkcije za zdravlje i potrošače Evropske komisije (FVO) o izvršenoj kontroli proizvodnje i prerade mliječnih proizvoda za izvoz u EU, koji će CAPITAL sutra objaviti.

 

CAPITAL: Siniša Vukelić

 

Komentar

  Najglasniji u borbi za prava mljekara, ne preza od kršenja zakona. S obzirom da prvi mljekar RS traži zabranu uvoza, dok sam proizvodi mlijeko koje može biti štetno po zdravlje ljudi, jedini logični zaključak je da on želi da zadrži ekskluzivno pravo da „truje“ građane Republike Srpske. On očito ne može izvoziti za EU, jer ne ispunjava uslove. Na tom tržištu važe neka druga, njemu neshvatljiva, pravila – mlijeko mora biti ispravno.

Da budem jasan, pritisak uvoznih lobija je ogroman i pred njima domaći političari olako popuštaju „podmazani“ argumentima izraženim milionima. Evropske zamlje daju prevelike subvencije svojim mljekarima, zbog čega je njihove mlijeko konkurentnije na našem tržištu i to je tačno. Međutim, sve se to znalo godinama prije, ali poljoprivredna zajednica i vlast nije reagovala. Da li je sada rješenje da pijemo domaće, ali otrovno. EU neće dozvoliti da kao mi u RS svako jutro tjeramo svoju djecu da popiju mlijeko dobijeno od Usorčevih krava koje on liječi lijekovima i preparatima koji su opasni po život i zdravlje.

U konkretnom slučaju, trovanje krava i mlijeka, nije spriječilo Ministarstvo poljoprivrede RS da Usorcu ukine subvencije u vidu vještačkog gnojiva i nafte, milionske premije za mlijeko. Naprotiv, Usorcu je Ministarstvo poljoprivrede dalo 800.00 KM, što je ubjedljivo najveći kredit u odnosu na svih 77 drugih poljoprivrednika koji su dobili maksimalno 100.000 KM kredita. Ministarstvo poljoprivrede RS daje netačne izjave u kojima navodi da mliječni proizvodi zadovoljaju uslove za izvoz u EU. To je utvrdila Evropska Kancelarija za hranu i veterinarstvo, a dokaz slučaj „Usorac“ kojem je Ministarstvo dalo Rješenje da ispunjava sve uslove isti dan kada je Sud kaznio Usorca što drži i koristi lijekove i vitamine koji su „izrazito štetni po život i zdravlje ljudi“. Umjesto rješavanja problema, poštivanja procedura, zakona, vlast RS finansira farmere koji truju krave, a preko mlijeka nas i našu djecu, daje im povoljne državne kredite, premije i subvencije, a u javnosti ta ista vlast žali na „zlu Evropsku uniju koja ne da im prodajemo naše „super zdravo mlijeko“, sa primjesom  otrovnih lijekova i dodataka. Da li nam vlast i prvi mljekar RS ovim šalju poruku: Samo mi možemo da vas trujemo.

Siniša Vukelić

Sud rjesenje str1Lijekovi foto 1Lijekovi foto 2inspecijainspecija 2 str


Izvor: Capital.ba
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog