Vijesti

Još jedna presuda u korist Sutjeske

Okružni sud u Banjaluci je poništio i Rješenje o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana planiranih u kanjonu rijeke Sutjeske u Nacionalnom parku Sutjeska, te presudio u korist Centra za životnu sredinu, nakon što je u februaru već poništena Studija za hidroelektrane na rijeci Hrčavki.

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu: „Nakon što su obje Studije uticaja oborene na sudu, očekujemo od Vlade da okonča pitanje hidroelektrana u NP Sutjeska ili raskidanjem koncesionog ugovora ili dodjeljivanjem zamjenskih lokacija investitoru“.

Glavni razlozi ovakvih presuda stoje u nepoštovanju procedura vezanih za izradu studija uticaja, ponajviše zato što je postupak vođen bez postojećeg Prostornog plana NP Sutjeska. Pored toga, Centar je na vrlo argumentovan način osporio same studije, pozivajući se na veliki broj stučnih mišljenja i činjenica koje su zanemarene u postupcima. Iz Centra poručuju da uopšte nije upitno da li se hidroelektrane trebaju graditi u Nacionalnom parku Sutjeska ili ne. Jedino otvoreno pitanje je način na koji će Vlada riješiti ovo pitanje.

“Nećemo dozvoliti hidroelektrane u kanjonima Sutjeske i Hrčavke. Mnoge rijeke i prirodno važna područja su već ugrožena, te ukoliko dozvolimo uništenje Nacionalnog parka Sutjeska, dovodimo jasno i našu budućnost pod veliki znak upitnika. Borimo se znanjem i razumom zajedno sa velikim brojem građana koji su spremni da do kraja odlučno stoje u obrani tog vrijednog prostora”, dodala je Nataša.

Kampanja Bitka za Sutjesku je pokrenuta 2013. godine kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Investitor „Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki. Tim planovima se oštro protive lokalno stanovništvo, ekološke organizacije, stručna i šira javnost, kao i međunarodne institucije za zaštitu prirode.


Izvor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog