BiH

Ekstra mlijeko iz BiH ima prolaz

Zbog ukidanja kvota za mljekare u zemljama Evropske unije, novi standardi i u Bosni i Hercegovini. Usorac: Mlijeko odličnog kvaliteta. Savjet ministara ne štiti domaću proizvodnju

Odluka o ukidanju kvota za proizvođače mlijeka u zemljama Evropske unije, koja je stupila na snagu 1. aprila, već se reflektuje na domaću proizvodnju mlijeka.

Mljekari i otkupljivači su, zbog nemogućnosti plasmana, počeli sa otkupom samo mlijeka ekstraklase, dok ono lošijeg kvaliteta neće biti otkupljeno.

Udruženje proizvođača mlijeka Republike Srpske od nadležnih institucija u Sarajevu ponovo je zatražilo aktiviranje svih raspoloživih mera zaštite domaće proizvodnje.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac kaže, za "Novosti", da otkup kvalitetnijeg mlijeka iz Republike Srpske nije loša ideja, jer se tako konačno može razdvojiti mlijeko estrakvaliteta od onog lošijeg.

Već godinama unazad često se spominje da imamo i mlijeko ekstrakvaliteta i ono lošije. Sada je došlo konačno do toga da mlijeko ekstraklase ima cijenu, dok ono lošijeg kvaliteta neće biti otkupljeno, i to podržavamo. Ovakvim potezom otkupljivača neće biti zahvaćen veliki broj proizvođača mlijeka u Srpskoj, jer je naše mlijeko već ekstrakvaliteta. Oko 6.500 mljekara u Srpskoj, koliko ih je ostalo od 12.000 od prije pet godina, gotovo svi odavno opremaju farme kako bi imali mlijeko ekstrakvaliteta i sad će to konačno da daje rezultate - ističe Usorac.

I SVIJET TREBA DA ZNA

Sa stanjem domaće poljoprivrede mlJekari namJeravaju da upoznaju i međunarodnu javnost na konferenciji u Sarajevu koja će biti organizovana u junu.

Najviše problema, kaže Usorac, imaće proizvođači mlijeka sa područja Prijedora i Novog Grada, gde su mlijeko uzimali "Dukat" i "Zot", koji su u međuvremenu odlučili da više ne otkupljuju mlijeko sa ovog područja.

Sada je na domaćim mljekarama u Srpskoj da preuzmu ove proizvođače, mada će to biti teško, jer svako drži proizvođače iz svog kraja. Ali, očekujem da brzo riješimo i ovaj problem - ističe Usorac.

On dodaje da njegova porodica ima oko 200 krava muzara i da svaki dan proizvede oko 2.000 litara mleka koje uzimaju otkupljivači.

Već godinama ulažem u farmu i proces proizvodnje. Tako rade i drugi u Srpskoj i mislim da nema problema sa otkupom našeg mlijeka. Cijena je jasna i iznosi u prosjeku oko 60 feninga po litri. Jedini problem je naplata premija, dok otkupljivači plaćaju redovno - ističe Usorac.

Postoji još jedna prepreka koja kao kost u grlu stoji na putu domaćim mljekarima, tvrdi Usorac. Riječ je o velikom uvozu mlijeka iz zemalja Evropske unije. Lani je u Bosnu i Hercegovinu uvezeno više od 42.000 tona mlijeka i mliječnih proizvoda, vrijednih 124 miliona maraka.

Prema njegovim riječima, proizvođači mlijeka nisu zadovoljni ni činjenicom da Savjet ministara BiH još nije aktivirao mehanizme zaštite domaće proizvodnje, koje mu stoje na raspolaganju. I dok se Savjet ministara i dalje ne izjašnjava o potezima koje će preduzeti da bi zaštitio domaću proizvodnju, u akciju su krenula entitetska ministarstva poljoprivrede. Za početak žele da se ujednače podsticaji u oba entiteta.

Izvor: novosti.rs
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog