Vijesti

Dodik ponovo predsjednik SNSD-a

Izborom članova Glavnog odbora, Nadzornog odbora i statutarne komisije završen je Peti Sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Istočnom Sarajevu.

Izabrano je 320 članova Glavnog odbora koji će mandat obavljati u naredne četiri godine.

Prema Statutu, predsjednik Glavnog odbora je Milorad Dodik, koji je ponovo izabran za predsjednika stranke.

Članovi Glavnog odbora izabrani su jednoglasno kao i članovi Nadzornog odbora čiji je predsjednik Radmila Čičković.

Sabor je dao jednoglasnu podršku i izboru statutarne komisije.

Dodik: Referendum o statusu Srpske moguć 2018.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da će, ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih elemenata stabilizacije i uvažavanja stavova Republike Srpske, te vraćanja njenih ingerencija u skladu sa Ustavom BiH, u 2018. godini biti predloženo Narodnoj skupštini da raspiše obavezan referendum o statusu Srpske. Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, po završetku 5. Sabora SNSD-a, istakao da će prijedlog na referendumu biti samostalna država Republika Srpska.

"Ustav i zakon Republike Srpske predviđaju referendum, jer mi ne provodimo referendum na nivou BiH, nego na nivou Republike Srpske", pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovo je stav SNSD-a koji je iznesen u Deklaraciji "Republika Srpska - slobodna i samostalna budućnost i odgovornost" oko kojeg mogu da se okupe i druge stranke i nevladine organizacije.

On je najavio da će krajem 2017. godine biti održana konvencija SNSD-a na kojoj će biti ocijenjeno da li je počeo proces uvažavanja stavova Republike Srpske i šta će biti predloženo Narodnoj skupštini Srpske.

Dodik, koji je danas ponovo izabran za predsjednika SNSD-a, poručio je da BiH, da bi bila evropska, prvo mora biti Dejtonska i da nema evropske BiH bez dejtonske BiH.

Cvijanović: Srpska nema alternativu - ni u poliričkom, ni u ekonomskom smislu

Za Savez nezavisnih socijaldemokrata Republika Srpska nema alternativu, ni u političkom, ni u ekonomskom smislu, ona je trajna i održiva, a sva postupanja SNSD-a kao političke partije ostaju vezana za ovakvo viđenje Republike Srpske, naglasila je međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović.

Ona je istakla da treba uzeti u obzir nekoliko stvari, a prva je da je od rata pa do danas tranziciju u BiH uglavnom, koncipirala i vodila, a često i finansirala međunarodna zajednica, i da mnoga od tih rješenja nisu dala očekivane rezultate ni u političkom, ni u ekonomskom smislu.

Naglasila je da je jasno da su i domaće i strane investicije daleko ispod očekivanog nivoa, i da obezbjeđenje privrednog rasta i povećanje zaposlenosti ostaju suštinski prioriteti u daljem radu.

Usvojena Deklaracija o antifašizmu

Zadatak SNSD-a je da ne dozvoli omalovažavanje i minimalizaciju antifašističke borbe srpskog naroda, kao ni političku reviziju i falsifikovanje istorije, ističe se u Deklaraciju o antifašizmu, koju su danas jednoglasno usvojili učesnici 5. Sabora SNSD-a u Istočnom Sarajevu.

"SNSD će njegovati i afirmisati antifašističke vrijednosti i tekovine antifašističke borbe srpskog naroda u cijelom društvu, a posebno prenošenjem ovih vrijednosti na mlade generacije", navodi se u Deklaraciji.

U dokumentu se upozorava da takvi pokušaji dolaze od pojedinaca i grupa koji su sljedbenici snaga na gubitničkoj strani ili su otvoreno podržavale fašizam.

"Sedamdeset godina od završetka Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizmom i nacizmom, u regionu i širem međunarodnom okruženju javljaju se razni oblici neofašističkih, neonacionalističkih i drugih retrogradnih, davno poraženih ideologija i ekstremističkih, radikalnih i militantnih pokreta i organizacija. Pod maskom demokratskih sloboda, nastoje legalizovati svoje djelovanje u prerušenom političkom obliku", navodi se u Deklaraciji.

U ovom dokumentu se upozorava da "otrovna" ideologija ovih pokreta, kao i u davnoj prošlosti, kada stekne određeni politički uticaj, nanosi nepopravljivu štetu, prije svega njihovim vlastitim narodima i državama, kao i drugim narodima.

U Deklaraciji se navodi da je antifašizam najveća civilizacijska tekovina prošlog vijeka ali i ideal naše prošlosti, kao i zalog budućnosti, te da su vrijednosti savremene demokratije i antifašističke borbe ugrađene u temelje Republike Srpske, Ustav Srpske i institucionalno pravni i politički sistem.

"Pridružujemo se obilježavanju pobjede nad fašizmom 9. maja ove godine širom svijeta u Moskvi, Parizu i Briselu na Dan pobjede i Dan Evrope. U to ime, upućujemo naše poruke mira i izražavamo svoju solidarnost sa svim naprednim narodima i državama, kao i našu čvrstu privrženost antifašističkim i drugim demokratskim vrijednostima i tekovinama", kaže se, između ostalog, u Deklaraciji.

Usvojena Deklaracija o ekonomskom razvoju

 SNSD će inicirati da Republika Srpska, u okviru svojih nadležnosti, pokrene i provede reforme da bi poboljšala poslovno okruženje za domaće i strane investitore, navodi se u Deklaraciji o ekonomskom razvoju usvojenoj danas na Petom Saboru SNSD-a.

SNSD je spreman na široku saradnju sa svim nivoima vlasti i međunarodnim institucijama u provođenju ekonomskih reformi i ubrzavanju procesu integracija u EU.

Međutim, neće čekati da rješenja za izlazak iz krize i napredak ekonomije dobije od međunarodne zajednice ili institucija BiH, navodi se u Deklaraciji.

"Svi savjeti su dobrodošli, ali SNSD je svjestan da sami moramo tragati za vlastitim načinom prilagođavanja i jačanja domaće privrede da bismo obezbijedili povećanje investicija, povećanje zaposlenosti i brže i pravičnije rješavanje socijalnih problema, te raspored tereta prema ekonomskoj krizi", navodi se u Deklaraciji.

U ovom dokumentu se ističe da danas, kada je potrebno stimulativnije poslovno okruženje za strane i domaće investitore, međunarodna zajednica nema veliki interes, a ni potrebni autoritet za provođenje novog kruga reformi.

Novi krug reformi mora dati šansu znanju, inovacijama, preduzetništvu i konkurenciji, treba ispraviti greške u procesu tranzicije, dati odgovore na izazove krize i doprinijeti promjeni privredne strukture i povećanju konkurentnosti domaće privrede.

"Ako želimo upravljati vlastitim razvojem, gospodariti vlastitim resursima, povećati zaposlenost i standard stanovništva, stvarati i jačati srednju klasu, neophodno je podizanje konkurentnosti domaće privrede", ističe se u ovom dokumentu.

Da bi se to postiglo potrebna je nova strategija integrisanja resursa, znanja, tehnologije i tržišta, odnosno moderna strategija reindustrijalizacije koja će zaustaviti deindustrijalizaciju, poboljšavati privrednu strukturu, podsticati inovacije, obrazovanje činiti selektivnijim, integrisati nauku i privredu i otvarati nova i dobro plaćena radna mjesta.

SNSD će, kako se navodi, posebnu pažnju posvetiti podsticanju slobode preduzetništva, stimulisanju primjene moderne tehnologije u proizvodnji, stimulisanju primjene inovacija u proizvodnji, podsticanju stvaranja klastera.

Posebna pažnja biće posvećena i podsticanju promocije domaćih proizvoda na sajmovima u inostranstvu, kontroli održavanja konkurencije na domaćem tržištu, zaštiti domaćih proizvoda od nelojalne konkurencije i monopola.

Izvor: srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog