Republika Srpska

"Agrojapra" svijetli primjer zadrugarstva

Poljoprivredna zadruga "Agrojapra" iz Donjih Agića kod Novog Grada prošle godine ostvarila je prihod veći od 1,5 miliona KM i izmirila je sve obaveze prema zaposlenima, izjavila je direktor ove zadruge Nada Nešković Railić.

"Prošle godine redovno su isplaćivane plate u punom iznosu za 28 zaposlenih, kao i sve obaveze za poreze i doprinose", rekla je Railićeva. 

Prema njenim riječima, zadruga je prošle godine povećala prodaju zadružnih proizvoda, a nastavljen je kontinuitet u organizovanju poljoprivredne proizvodnje i otkupa mlijeka kod kooperanata. 

"Prošle godine završen je i projekat mini sirare za čiju realizaciju sada tražimo sredstva", navela je Railićeva. 

Ona kaže da će u drugoj polovini ovog mjeseca "Agrojapru" posjetiti 45 poljoprivrednih proizvođača iz Norveške. 

Prema njenim riječim, plan za ovu godinu predviđa povećanje prodaje zadružnih proizvoda, zadržavanje radnih mjesta, postojeće poljoprivredne proizvodnje i pozitivnog trenda poslovanja. 

Direktor "Agroneretve" Dragi Žujo kaže da je "Agrojapra" svijetli primjer zadrugarstva u jugoistočnoj Evropi i da ova zadruga predstavlja jednu od šest članica ove grupacije. 

On je podsjetio da je ova zadruga učestvovala u norveškom projektu "Jaren produktutvikling" od 2005. do 2012. godine i da je dobila sredstva za zadrugu i kreditne linije za zadrugare. 

Žujo kaže da je planirano da zadrugari iz Doline Japre posjete Norvešku nakon što delegacija iz ove zemlje ovog mjeseca bude boravila u posjeti "Agrojapri".

Izvor: srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog