Republika Srpska

Podsticaji otvaraju 3.225 radnih mjesta

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Zavod za zapošljavanje RS raspisali su javni poziv poslodavcima i nezaposlenim osobama za korišćenje 9,52 miliona maraka namijenjenih za podršku zapošljavanju 3.225 radnika.

Konkurs je otvoren 30 dana, a krajnji rok za podnošenje zahtjeva za podsticaj je 3. jun. Projektom podrške zapošljavanju u privredi RS, čija je vrijednost 4,52 miliona KM, planirano je zapošljavanje 1.885 osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje na minimalno 12 mjeseci. Od toga je za sufinansiranje zapošljavanja 1.135 osoba kod poslodavca planirano po 2.000 KM po radniku, odnosno ukupno 2,27 miliona KM. Za sufinansiranje samozapošljavanja za 450 osoba planirano je po 4.000 KM, odnosno ukupno 1,8 miliona, dok je za sufinansiranje obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije 300 osoba planirano 450.000 KM.

Za projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca Vojske RS, ratnih vojnih invalida i nezaposlenih demobilisanih boraca “Zajedno do posla” biće izdvojeno 2,5 miliona maraka, a planirano je zapošljavanje 555 osoba. Od ovog iznosa za sufinansiranje samozapošljavanja 125 djece poginulih boraca biće izdvojen milion KM, odnosno 8.000 KM po osobi. Za sufinansiranje zapošljavanja kod poslodavca 220 demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih boraca biće izdvojeno 660.000, odnosno 3.000 maraka po nezaposlenoj osobi, dok je za sufinansiranje samozapošljavanja 210 demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida predviđeno 840.000 ili 4.000 KM po osobi.

Konkurs je raspisan i za projekat podrške zapošljavanju lica starijih od 45 godina. Vrijednost ovog projekta je 2,5 miliona KM, a planirano je zapošljavanje 785 osoba. Za zapošljavanje 640 osoba iz ove grupe kod poslodavca predviđeno je 1,92 miliona, odnosno 3.000 KM po osobi, dok je za samozapošljavanje 145 lica planirano 580.000, odnosno 4.000 maraka po osobi.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da je svaki podsticaj poslodavcima s ciljem otvaranja novih radnih mjesta dobrodošao, ali da oni, ipak, zagovaraju drugačiji vid podrške.

Naš stav je bio da nikome ne treba davati novac kako ne bi došlo do zloupotreba, jer ljudi znaju da se jave na konkurs, ne ispoštuju sve dogovoreno, a potroše novac koji je kasnije veoma teško vratiti. Naš stav je da je mnogo bolje poslodavce jedan period osloboditi plaćanja poreza i doprinosa jer bi to svi koristili i bili u potpuno ravnopravnom položaju - kazao je Škrebić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da je akcioni plan koji je sproveden u prošloj godini dao pozitivne rezultate i dodao da će ove godine poseban akcenat biti stavljen na zapošljavanje i samozapošljavanje u privredi.

Uslovi

U konkursu je navedeno da novac neće biti odobren poslodavcima koji u dosadašnjim projektima nisu namjenski koristili pomoć i poštovali ugovorne obaveze.

Na podršku ne mogu računati ni nezaposleni koji su već koristili novac za samozapošljavanje i oni koji su u posljednjih 12 mjeseci prije objave javnog poziva obavljali istu ili sličnu djelatnost koju su odjavili.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog